Hlavní navigace

Intel stěhuje Atom do tabletů a smartphonů

Sdílet

 Autor: © Intel
Ač Intel na Windows zatím nezapomněl, už nějaký čas zkoumá i ostatní možnosti, především ty mobilní. A tak nikoho nepřekvapilo, když společnost na kongresu Mobile World Congress představila dva nové procesory Atom s kódovým označením Merrifield a Moorefield, které by konečně mohly být na trhu s mobilními zařízeními konkurenceschopné.

„V roce 2020 bude online 50 miliard různých věcí připojených k počítači,“ poznamenala předsedkyně představenstva Intelu Renee Jamesová. A Intel prozatím stále silně zaostává v oslovení tohoto trhu za Qualcommem a Samsungem. Společnost má v této oblasti rozhodně co dohánět a svým zákazníkům by měla rychle dokázat, že na to má.

Nové procesory mají dvě velké přednosti. Jejich 64-bitová architektura umožňuje větší výkon a adresaci větší paměti a díky svému designu šetří baterie. Jsou také navrženy tak, aby mohly pracovat i na jiných operačních systémech, než na starých dobrých Windows. Hermmann Eul, vedoucí divize mobilů a komunikace, tyto procesory nazval „kompletními platformami, které dovedou podporovat několik operačních systémů a segmentů na trhu.“

Podle Intelu telefony s aplikací XPRT pro Android vydrží 19 až 20 hodin plně nabité, ovšem testy simulující reálné využití často bývají celkem sporadické. Intel procesory předvedl i na tabletech s OS Windows ve 32bitové i 64bitové verzi „jen abychom ukázali, že to můžeme udělat,“ poznamenala tisková mluvčí.

soutez_casestudy

Otázkou však je, do jakých zařízení se procesory dostanou. Eul na akci jmenoval několik výrobců, mezi nimiž byl například ASUS, Dell, Lenovo či Samsung. Také se zaměřil na zesměšnění Qualcommu, jehož 64-bitový procesor ARM zatím není dostupný a do konce roku ani nebude. „My dodáváme, to je rozdíl,“ zdůraznil. To, nakolik úspěšně se Intelu na mobilním trhu podaří ukousnout z podílu procesorů ARM, ale ukáže až ne příliš vzdálená budoucnost.

 

Byl pro vás článek přínosný?