Hlavní navigace

Intel testoval grafiku Arc, je prý rychlejší než konkurence. Ale má to háček

16. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Intel
Nová grafika střední třídy od Intelu Arc A750 je o něco rychlejší než konkurenční RTX 3060. Ale jen se standardy Direct X 12 a Vulkan.

Protože ani nemáme jinou možnost, všichni trpělivě čekáme, až Intel pustí do široké distribuce své nové diskrétní grafiky Arc. Společnost se mezitím snaží šponovat očekávání sériemi tiskových zpráv a výsledky nejrůznějších testů. 

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Ten poslední vypadá obzvlášť povzbudivě: ukazuje srovnání Arc A750, tedy karty střední třídy, a RTX 3060 při výkonu v 48 vybraných videohrách. Konkurenci od Nvidie mírně předčila.

Pravdou nicméně je, že Intel provádí testy pouze na hrách, v nichž lze uplatnit pokročilejší API DirectX 12 a Vulkan. Modernější standardy, s nimiž si Arc karty – jejich architektura i ovladače – rozumí o něco lépe. Pokud jde o vyladění ovladačů, v tom, jak sama společnost přiznává, za konkurencí poněkud zaostává a výkon u her podporujících užívanější DirectX 11 Intel prakticky neuvádí.

Jak se připojit k českému superpočítači? Přečtěte si také:

Jak se připojit k českému superpočítači?

Ve výčtu testovaných tak můžeme najít tituly jako Fortnite, Hitman 3, Assassin´s Creed: Valhalla, Forza Horizon 5 nebo World of Warcraft, v jejichž případě je Arc A750 plně konkurenceschopný RTX 3060, u několika z nich konkurenci dokonce předčí. Podobné je to u titulů se standardem Vulkan jako jsou DOOM Eternal nebo Wolfenstein: Youngblood.

soutez_casestudy

Připomeňme, že Intel výkonnost svých karet v hrách řadí do tří kategorií: běží skvěle, běží dostatečně, pokulhává (hrubě přeloženo). A je třeba mu přiznat překvapivou upřímnost, jde-li o výkon ve hrách spoléhající na DirectX 11, v nichž za Nvidii a AMD zaostává. 

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Proto jim chce konkurovat zejména cenovou politikou. To by mělo znamenat, že karty jako zmíněná Arc A750 by měla konkurovat kartám o stupeň či dva nižším jako jsou například RTX 3050 nebo RX 6600. Bude-li tomu ale skutečně tak, se nejspíš dozvíme až při jejich vydání, k němuž by mělo dojít v průběhu roku.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?