Hlavní navigace

Intel uvádí paměťové disky SSD pro podnikové využití

17. 10. 2008

Sdílet

Společnost Intel rozšiřuje pole své působnosti a na řadu přichází trh pevných disků. Želízko v ohni má název Intel Intel® X-25E Extreme SATA Solid-State Drive a je určené pro použití převážně v serverech.

CS24

Na rozdíl od mechanických diskových jednotek neobsahují SSD disky žádné pohyblivé části. Jsou založeny na technologii SLC (50nm single-level cell) NAND flash, systémy vybavené těmito jednotkami proto nejsou zatíženy výkonnostními omezeními konvenčních disků. Jednotky SSD byly navrženy pro náročná výpočetní nasazení, která těží především z vysokých rychlostí náhodného čtení a zápisu (měřeno metrikou IOPS). Mezi nejdůležitější technické specifikace 32GB jednotek Intel X-25E SATA SSD patří 35 000 IOPS (4kB náhodné čtení), 3 300 IOPS (4kB náhodný zápis) a 75 mikrosekund latence čtení. Tyto údaje v kombinaci s nízkou spotřebou 2,4 W, jednotky rovněž dosahují rychlosti sekvenčního čtení až 250 MB/s a až 170 MB/s při sekvenčním zápisu, a to při zachování malého 2,5palcového formátu.


Těchto parametrů dosáhl Intel díky 10ti kanálové NAND architektuře s nativním řazením příkazů, proprietárnímu řadiči či firmware s pokročilou kontrolou opotřebení a nízkým zesílením zápisů. 32GB jednotka X25-E umožňuje zápis až 4 petabajtů (PB) dat v tříletém období (3,7 TB/den). 64GB verze tuto hodnotu zdvojnásobuje.



32GB jednotka je v současné době již ve výrobě a při odběru do tisíce kusů bude k dispozici za 695 USD - cena pro český trh ještě nebyla stanovena. Vzorky 64GB verze budou k dispozici ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku a výroba je plánována na první čtvrtletí roku 2009.

- - Lukáš Jonák

Byl pro vás článek přínosný?