Hlavní navigace

Intel uvolnil opravu pro nespolehlivé SSD disky řady 320

18. 8. 2011

Sdílet

Již několikrát jsme informovali o chybě v SSD discích Intelu řady 320, která může vést ke ztrátě dat. Uživatelé se včera konečně dočkali aktualizace firmwaru, která by potíže měla řešit.

A to i přes skutečnost, že ještě před několika dny Intel tvrdil, že nový firmware bude k dispozici zhruba v horizontu dvou týdnů. Navíc se Intel rozhodl také nahrazovat disky, které zažily havárii, za nové.

Chyba, která získala označení „Bad Context 13x Error“, způsobovala selhání disku při výpadku energie a ztrátu dat. Po rebootování pak disk ukazoval kapacitu jen 8 MB a Intel uživatelům radil pouze to, aby se vyvarovali nestandardnímu vypínání PC a také aby si zálohovali všechna data uložená na SSD řady 320. Za tento přístup si mimo jiné vysloužil výrobce poměrně nemalou kritiku.

Od včerejška si uživatelé mohou nový firmware stáhnout z download centra Intelu a tím, že veškeré instrukce k instalaci jsou v souboru Read Me. Firmware je použitelný také pro starší SSD disky Intelu řady X25-M, X18-M, X25-E a X25-V.

Intel také informoval, že všichni uživatelé, kterým disk v důsledku chyby selhal, mohou firmu kontaktovat a disk jim bude vyměněn. Aktualizace má zvýšit spolehlivost disku, ale k obnově ztracených dat údajně již nedojde. SSD, které zaznamenaly selhání a ukazují kapacitu jen 8 MB je možné znovu uvést do provozu za použití nástroje SSD Toolbox, konkrétně použitím funkce bezpečného promazání, ale tím také dojde k definitivní ztrátě šance na jakoukoliv obnovu dat. Intel se ke způsobu, jak (či zda je vůbec možné) získat data z SSD řady 320 zasaženého pádem zatím nijak oficiálně nevyjádřil.

Byl pro vás článek přínosný?