Hlavní navigace

Intel vidí jako budoucí platformu pro své procesory Android

24. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © arrow - Fotolia.com
Intel nyní zřejmě vnímá operační systém Android jako svoji novou cílovou platformu. To je zásadní změna po letech, kdy své vlajkové procesory – včetně dosavadní rodiny Core a nastupující Haswell – optimalizoval především pro Microsoft Windows.

Podle uveřejněného inzerátu Intel právě hledá manažera, jehož hlavním úkolem bude zvládnout portování Androidu pro Broadwell, rodinu čipů, která bude následovat Haswell v příštím roce. Popis pozice naznačuje, že práce na platformě Android budou pokračovat i pro další generace procesorů. "Android System Software Program manager" bude zodpovědný za plánování a realizování úkolů pro celý vývoj – od architektury, vývoje a integrace po testování.

Intel již podporuje Android na úsporných procesorech, které původně vznikly pro kategorii přenosných počítačů typu netbook, ale dnes se je Intel snaží prosadit v tabletech a chytrých telefonech. Až dosud ale firma nezmiňovala žádné plány o Androidu pro procesory vyšší řady Core. Procesory Core mají přitom rozsáhlejší a pokročilejší sady instrukcí a grafické jednotky, než jaké jsou k dispozici na platformě Atom; pro Android je třeba je optimalizovat.
Tradiční konkurent vyrábějící procesory x86 – Advanced Micro Devices – oznámil již dříve, že nebude pokračovat ve svém zaměřením na Windows a bude kvůli zájmu zákazníků optimalizovat čipy pro Android a Chrome OS. Tiskový mluvčí Intelu zdůraznil, že společnost si je vědoma inovací mezi výrobci PC a bude přednostně podporovat více operačních systémů.
Podle Jacka Golda, hlavního analytika firmy J. Gold Associates, se architektura PC postupně mění a míří směrem k hybridům podobajícím se spíše tabletům; Android bude nepochybně používán na části z nich. " Je to velmi chytré rozhodnutí, postarat se, aby Android běžel na každé platformě Intel. Ale Microsoft samozřejmě v dohledné době svět operačních systémů neopustí."
Slabé prodeje PC s Windows 8 a prosazující se tablety oslabily Intel i AMD, ale ani jedna z těchto firem produkty Microsoftu přes palubu nehodí. Agresivní strategie Intelu sázející na více operačních systémů má ale pochopitelně posílit jeho šance v konkurenčním boji s firmou ARM, která zatím jasně dominuje na zařízeních s Androidem (přesněji řečeno jde o procesory postavené na návrzích, které ARM licencuje).
V letošní vánoční sezoně můžeme očekávat tablety s Androidem a Windows v cenových relacích 199 až 500 dolarů. Budou postaveny na nové variantě Atomu s kódovým označením Bay Trail, která již vznikala jako optimalizovaná pro tablety. Intel také již začal vyvíjet další generace procesorů Core nazvanou Broadwell. Čipy budou vyráběny 14nanometrovým procesem a zpočátku mají být určeny pro PC.

Byl pro vás článek přínosný?