Hlavní navigace

Internet Explorer: Sázka na verzi 9 se začíná vyplácet

5. 4. 2012

Sdílet

Jediný prohlížeč, kterému v březnu rostl podíl na trhu, byl Internet Explorer, který ubíral všem konkurentům.

Internet Explorer se pravděpodobně odrazil ode dna popularity a zase o trochu povylezl po žebříčku popularity. Vzhledem k předchozímu čtvrtletí vzrostla jeho obliba téměř o dva procentní body. Zajímavé je také to, že tohoto nárůstu dosáhl na úkor všech ostatních sledovaných prohlížečů.

Nejvíc ztrácí Chrome, jehož popularita plynule klesá již tři měsíce. Částečně za to asi může nárůst uživatelů Internet Exploreru, jeho pokles může ale z části souviset i s otázkami ochrany soukromí, které vyvolalo nedávné sloučení zásah ochrany soukromí uživatelů různých aplikací Googlu do jedné. Někomu mohou vadit i skryté automatické aktualizace prohlížeče bez vědomí uživatele.

Firefox si sice v březnu proti únoru polepšil, v posledním roce ale jeho podíl na trhu prohlížečů postupně klesá, zejména v souvislosti s loňským nárůstem popularity Chromu. Firefox se snaží pokles zastavit, zatím se mu to ale příliš nedaří.

I když Internet Explorer v poslední době získává na oblibě, za uplynulý rok poklesla jeho popularita mezi uživateli o více než pět procent. Tento trend souvisel zejména se sázkou Microsoftu na novou verzi prohlížeče pro novější systémy Windows. Microsoft se rozhodl nepodporovat tuto verzi v systému Windows XP, který byl loni stále ještě nejpoužívanější verzí jeho operačních systémů. S tím, jak postupně narůstá podíl uživatelů Windows 7, zejména na úkor Windows XP, narůstá i podíl Internet Exploreru 9.

Microsoft si tedy od Chrome přetahuje zpět své bývalé uživatele, kterým ve Windows XP nezbyla jiná možnost než se poohlédnout po nějakém konkurenčním prohlížeči. Ve Windows XP je totiž standardním prohlížečem Internet Explorer 6, který již nezvládá pracovat s moderními weby. Představuje také větší bezpečnostní riziko, protože Microsoft již pro něj vydává jen minimum bezpečnostních aktualizací.

Byl pro vás článek přínosný?