Hlavní navigace

iOS 5 uvolněn, uživatelé hlásí velké problémy s aktualizací

13. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Apple tento týden uvolnil dlouho očekávanou aktualizaci svého mobilního operačního systému iOS 5, který bude dodáván nejen na nových iPhonech 4S, ale je možné na něj aktualizovat i verze 4 a 3GS a další přístroje Applu.

Uvolnění iOS 5 se ovšem neobešlo bez problémů a podle zpráv na Twitteru a z jiných zdrojů na internetu si řada uživatelů stěžuje, že se při aktualizaci svých přístrojů dostali do potíží. Zatím není jasné, jak velkou skupinu problémy při instalaci zasáhly, ale podle prvních reakcí to vypadá, že je větší než bývá při aktualizacích obvyklé a situaci zkomplikovalo také přetížení služeb Applu díky velkému zájmu uživatelů.

Náš americký kolega Joel Mathis, který přispívá na web Macworld, píše, že typickým problémem uživatelů při aktualizaci na iOS 5, že po stažení updatu a pokusu o jeho instalaci na iPhone nebo iPad dojde ve fázi obnovy k hlášce, že proces selhal a že došlo k interní chybě. A tato chyba se opakuje stále dokola, nepomůže ani kompletní reset přístroje. Podobné problémy hlásí uživatelé iPhonů, iPadů a iPodů po celém světě, nicméně Apple zatím nepodal k problému žádné uspokojivé vyjádření ani nenabídl žádné řešení. Naši američtí kolegové radí s aktualizací přístrojů Applu raději ještě vyčkat, na klidnější dobu.

Apple si totiž vzal na tento týden velké sousto, protože kromě iOS 5 uvedl i službu iCloud a také nové aplikace pro iOS. Dále Apple aktualizoval Mac OS X na verzi 10.7.2 a Safari na verzi 5.1.1 a také řadu aplikací pro iOS a Mac. Současně také začal distribuovat aktualizaci firmwaru pro Apple TV set-top boxy. Takové množství softwarových aktualizací je velké i na firmu o velikosti Applu.

Mezi hlavní noviny v operačním systému iOS 5 patří přepracovaný systém notifikací, dále integrace s Twitterem, vylepšený webový prohlížeč. Apple také přepracoval upomínky, přidal drobná vylepšení k ovládání fotoaparátu či vylepšil e-mailového klienta. Aktivaci nových zařízení také nebude nutné provádět prostřednictvím iTunes a také propojení s PC se neomezí jen na USB kabel, ale i na bezdrátový přenos. Majitelé tabletu iPad a iPad 2 se pak dočkají přepracované softwarové klávesnice. Uživatelé zařízení s iOS pak spolu budou moci vzájemně komunikovat pomocí aplikace iMessage. iOS 5 také eliminuje datové úniky a zlepšuje vzdálenou správu, více o těchto možnostech najdete v článku iOS 5 od Applu zvyšuje prevenci před úniky dat.

iOS 5 je k dispozici pro iPhone 3GS, iPhone 4, iPod touch 3. a 4. generace a také pro všechny modely tabletů iPad.

Byl pro vás článek přínosný?