Hlavní navigace

iOS 7: Jak si jeho nové funkce vedou v porovnání s Androidem - 2. díl

24. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © moggara12 - Fotolia.com
Prakticky nikdo, kdo letos plánuje koupi nového smartphonu, se nevyhne porovnávání nového systému Applu iOS 7 s konkurencí.

Předchozí díl

Multitasking

Apple má možná, co se týče multitaskingu, trochu zpoždění, ale s novým inteligentním uchopením souběžně běžících několika aplikací bez vymačkání veškeré energie z baterie se trefil přímo do černého. Váš iPhone nejenže přizpůsobí zdroje aktuálně používaným aplikacím, ale také vás informuje o tom, jak používáte konkrétní aplikace a podle toho také alokuje výpočetní výkon. Například si váš telefon může všimnout toho, jakým způsobem kontrolujete aplikaci počasí ve chvíli, když se vzbudíte, nebo jak studujete Feedly při dopravě do školy/práce, a zajistí, aby tyto aplikace byly vždy aktualizované nejnovějšími informacemi a správně připraveny na použití.

Porovnejte to se způsobem, jaký využívá pro běh aplikací na pozadí Android – takové aplikace „žerou“ paměť RAM, i když nebyly fyzicky otevřeny několik hodin. Taková slepá alokace zdrojů není vůbec přátelská k životnosti baterie.

Vítěz: iOS. Prediktivní technologie si svou cestu najdou do více aspektů našich digitálních životů, a Apple je v tomto ohledu na špičce.

Mapové aplikace

Pravděpodobně největším debaklem éry po Jobsovi je prvotní ztělesnění domácí mapové technologie Applu, které si dokonce vysloužilo omluvu uživatelům ze strany špiček firmy a také varování od australské policie. Čekali jsme změnu, ale Apple na WWDC žádnou novou mapovou mobilní aplikaci neukázal. Nicméně ukázal skvělé 3D mapy a vyhledávací funkce pro svůj nový desktopový systém, OS X Mavericks.

Apple rozhodně mělo na čem dělat, neboť jedním z nejlepších ukázaných prvků na I/O byla vylepšená mapovací technologie Googlu. Když Google v květnu odhaloval nové mapy, vypadalo to, že má společnost namířeno konkrétně na Cupertino, když její představitelé oznamovali, že jejich mapy jsou „elegantní, jednoduché, krásné, a – na to nezapomeňme – přesné.“

Je zklamáním – a také překvapením – že Apple v rámci iOS 7 nepředstavil žádnou novou mapovací technologii, ale můžeme říci, že se nám zamlouvá slib Applu v podobě „multi-device“ přístupu k mapování: můžete na vašem Macu hledat trasy a zároveň je automaticky ukládat na iPhone, kde budou „čekat“ na vaší uzamykací obrazovce. To je poměrně zásadní funkce, která aplikaci Google Maps chybí.

Vítěz: Android. Jedna nová, byť skvělá funkce Apple nespasí.

Safari versus Chrome

Další produkt Iveho minimalistického designového režimu, nový prohlížeč Safari, má nově k dispozici zobrazení na celou obrazovku a navíc skoncoval s některými neduhy předchozích verzí, jako je vždy přítomný panel vyhledávání. Vypadá to tedy, že Safari ukousl z mobilní verze Chromu více než jen několik vizuálních replik. Vždyť Chrome pro Android je nativně aplikací na celou obrazovku, která schovává panel vyhledávání vždy, když ho právě nepotřebujete. Nové panelové prohlížení Safari dokonce vypadá podobně (funkčně i designově) jako prohlížeční panel/stránka v Chromu.

CS24

Vítěz: Android. Vypadá to, že Safari jen následuje Google a snaží se vyrovnat jeho vedoucímu postavení v oblasti mobilního prohlížení webu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?