Hlavní navigace

iPad koupíte už i v Česku, za 18 tisíc

11. 5. 2010

Sdílet

Americkou verzi tabletu se do Česka snaží dovézt řada firem. Cena je ale vysoká.

Šílenství okolo nového tabletu značky Apple se již přesunulo také do Česka, kde po iPadu touží nemalý počet zákazníků. Jeho oficiální uvedení na český trh je ale v nedohlednu. Řada tuzemských firem se proto rozhodla dovézt iPad přes oceán z Ameriky a prodávat ho po přičtení daně z přidané hodnoty legálně i v Česku. Tablet jde však na dračku ve všech zemích světa a není proto jednoduché dostat do srdce Evropy dostačující počet kusů nového zařízení.

Apple iPad je možné předobjednat ve více než desítce českých internetových obchodů s elektronikou, jen málokterý z nich ale uvádí datum dodání. Jednou z mála výjimek je například Alza.cz, která slibuje další dodávku tabletů již tento čtvrtek. Prodejce spotřební elektroniky nabídne 16GB, 32GB i 64GB WiFi verzi iPadu v řádech jednotek či maximálně desítek kusů. Jejich cena je ale vysoká - za nejlevnější americký model tabletu zaplatíte po započtení DPH 18 tisíc korun. Ve Spojených státech přitom tento model stojí 499 dolarů, tedy méně než deset tisíc korun. Za dražší modely pak v "Alzáči" dáte 21, respektive 24 tisíc korun.

Čtěte také: Recenze: Apple iPad

Jiné české internetové obchody nabízejí ceny až o čtyři tisíce korun nižší, dostupnost iPadů je u nich ale velmi pochybná.

soutez_casestudy

iPad se začal prodávat ve Spojených státech 3. dubna a od prvního dne, kdy bylo prodáno neuvěřitelných 300 000 kusů tabletu, je silně nedostatkovým zbožím. Továrny Applu nestačí vyrábět a uvedení iPadu na trhy v Kanadě, Austrálii, Japonsku a západní Evropě proto muselo být posunuto o celý měsíc až na 28. května.

Kdy bude iPad dostupný v české a slovenské verzi zatím není jasné, pro Apple je totiž střední a východní Evropa tradičně okrajovým trhem a ještě tak datum pro jeho zdejší představení nezveřejnil. Do konce jara se tedy téměř jistě české mutace iPadu uživatelé nedočkají. Přestože zatím nebyla zveřejněna ani cena pro český trh, výše zmíněné nabídky českých tuzemských obchodů nám ji mohou pomoci alespoň odhadnout. Například právě Alza očekává, že se bude nejlevnější "český" iPad prodávat za 15 tisíc korun bez DPH.

Byl pro vás článek přínosný?