Hlavní navigace

iPhone 4: Předběžné rezervace přinesly opět davové šílenství

16. 6. 2010

Sdílet

V japonských obchodech, které začaly od úterý nabízet možnost rezervace prvních modelů smartphonů iPhone 4, se začaly opět tvořit obrovské fronty zájemců.

I když se iPhone 4 nezačne prodávat dříve, než 24. června, stovky lidi již stály v dlouhých frontách japonských obchodů, aby si mohli rezervovat jeden z prvních modelů, který přijde na trh. Rezervace začalo nabízet hned několik obchodů a před všemi se vytvořily davy fanoušků, kteří chtějí být mezi prvními majiteli nového iPhonu (viz foto).

CS24

iphone
Podobná situace se opakuje již poněkolikáté a Applu se vždy se svým novým přístrojem podaří vyvolat doslova davové šílenství. Vzrušení bylo dokonce takové, že zájemci o rezervaci zcela zahltili web obchodní sítě Softbank, která rezervaci začala nabízet a ten pak vracel dalším návštěvníkům jen chybovou hlášku.

Japonsko se stane již tradičně jednou z prvních pěti zemí, kde se začnou nové iPhony prodávat v první vlně a vzhledem k rozdělení Země na časová pásma tak půjde vlastně o úplnou světovou premiéru. Dále se 24. června tyto přístroje dostanou na trh v USA, Velké Británii, Francii a Německu. V dalších státech bude potřeba si (také již tradičně) počkat. Ve zmíněných zemích pak včera začal nabízet možnost elektronické rezervace jednoho z prvních iPhone 4 také samotný Apple a i zde se zájemcům ve většině případů podařilo během okamžiku webové stránky lokálních on-line obchodů zahlit a odstavit.

iphone
Apple nový přístroj označuje jako výrazný pokrok oproti loňskému modelu iPhone 3GS, zejména díky jeho tenčími designu, displeji s větším rozlišením, přední kamerou pro videohovory či možností videokonferencí přes Wi-Fi sítě. Delší výdrž má podle údajů Applu nabídnout i zabudovaný akumulátor. Objevují se ovšem také kritické hlasy, že displej má stále určité nedostatky nebo že multitasking v novém přístroji není takový, jak Apple sliboval. Více viz článek Multitasking v iPhone OS 4.0 je pro mnohé zklamáním.

Uvedení nové generace iPhonu bude v Japonsku spojeno s koncem smlouv prvních tamějších uživatelů, kteří si před dvěma roky pořídili dotovaný iPhone 3G. První generace smartphonů od Applu se na japonský trh vůbec nedostala kvůli nekompatibilitě zdejších mobilních sítí a první model, který zde byl uveden, byl iPhone 3G právě před dvěma roky. Cena za 16GB model byla v Japonsku stanovena na 46 080 jenů a u 32GB verze je to pak 57 600 jenů.

Byl pro vás článek přínosný?