Hlavní navigace

IT trh se zotavuje; význam inovací roste

31. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © tang90246
Podniky zvyšují výdaje za technologie, přičemž na vrcholku pyramidy stojí inovace a cloudové služby; zdá se, že se trh pomalu vzpamatovává z let recese a úpadku.

Naopak útraty za hardware a software se snižují; ve výdajích vedou SaaS cloudové služby, jak ukazuje letošní studie od Společnosti pro informační management (SIM, Society for Information Management).

V posledních letech bylo prioritou navyšovat útraty především za analytiku a obchodní informace, to se však mění. Nově se zvedá vlna zájmu o inovace, což obecně pro IT trh značí zvýšený obchodní zájem.

Ze studie SIM, jež se zaměřila na 1 200 IT manažerů a 500 CIO, vyplynulo, že inovace, ještě v roce 2014 až osmá nejdůležitější starost manažerů, poskočila na čtvrtou příčku v roce 2015 a letos již na třetí.

Z průzkumu nelze přesně poznat, co zahrnuje výdaje za inovace, ale dle Craiga Peresena, ředitele IT ve firmě Hunter Douglas a člena SIM, se položka týká vylepšování a nejmodernějších technologií.

„V mé mysli jsou inovace zaměřeny více na byznys a tvorbu zisku,“ říká. Jeho společnost prodává záclony, rolety a další okenní periferie. Pro takový podnik by výdaj do inovací kupříkladu znamenal investici do vizualizační technologie, aby si zákazník mohl lépe představit, jak bude daná záclona ladit k oknům v domě.

IT výdaje rostou celkově. Během posledních tří let se zvýšily o 5 %, není však zcela jisté z jakého důvodu.

Je dost možné, že takový stav způsobuje velká důležitost nových technologií, které výdaje posunují na novou, vyšší „standardní“ hranici, myslí si Leon Kappelman, profesor informačních systémů na obchodní fakultě Severotexaské univerzity a součást týmu, která vypracovala studii SIM.

Kappelman však nevylučuje ani tu možnost, že zvýšené výdaje vyžaduje samotný přesun služeb do cloudového prostředí, případně, že se trh stále ještě vzpamatovává z úpadku investic v oboru z let recese.

Růst výdajů zohledněný ve studii SIM však potvrzují i data analytiků z IDC, dle kterých mají výdaje stoupnout výrazně i díky digitální transformaci, přechodu na cloud a využívání big dat.

Cloudové služby jsou nyní zodpovědné za lehce přes 12 % celkových výdajů na IT, a příští rok mají vzrůst ještě o další 3 procentní body na 15 %, píše se v průzkumu SIM.

Sekce hardware a software je zodpovědná celkem za 32,5 % rozpočtu; příští rok SIM očekává pokles na 31 %. Během předchozích pěti let přitom právě hardware a software byl zodpovědný za 37 % až 47 % celkových výdajů.

Výdaje na zaměstnance zůstávají stejné i přes zvyšování útraty za cloud, popisuje Kappelman. Ač přímá data nemá SIM k dispozici, podle růstu celkových výdajů se domnívají, že i zaměstnanost v oboru roste.

soutez_casestudy

Průměrná doba funkčního období IT ředitelů se stabilně zvyšuje, ze 4,1 let v roce 2007 na 5,2 let v roce 2013 a až na 5,63 let  za letošek.

Zdá se také, že se zvyšuje i vliv CIO. Zatímco v roce 2007 se přímo generálnímu řediteli zodpovídalo 40 % IT ředitelů, dnes je to již 46,5 %.

Byl pro vás článek přínosný?