Hlavní navigace

Jak do notebooku nainstalovat pevný disk nebo disk SSD

25. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Bojíte se sami vhrnout do instalace nového pevného disku nebo disku SSD do vašeho notebooku? Náš podrobný průvodce tento úkol podnikne s vámi!

Instalace nového pevného disku nebo disku SSD může leckomu připadat jako nesmírně komplikovaná činnost, ale skutečnost je naprosto jiná. Jednoduše řečeno vezmete notebook, najdete v něm stávající pevný disk, vyndáte jej a vložíte nový. Samozřejmě je tu několikero faktorů, které je pro tuto operaci potřeba předem zvážit a na které je třeba si odpovědět. K jakému rozhraní se disk připojuje? Jaká data budete potřebovat z vašeho starého pevného disku a jak s nimi hodláte zacházet dále? Těmito a jinými záležitostmi se budeme zabývat v našem jednoduchém a podrobném průvodci výměnou pevného disku nebo disku SSD v notebooku.

 

1) Připravte se a zálohujte

Zkuste si ještě předtím, než začnete do notebooku jakkoli zasahovat, udělat takový malý průzkum. Zjistěte, pomocí jakého rozhraní se pevný disk připojuje k notebooku. Málokterý notebook má totiž vícero rozhraní. Pokud vlastníte starší notebook s rozhraním IDE, pak k němu určitě nepřipojíte pevný disk SATA. Všechny novější notebooky sice dnes mají rozhraní SATA, k němuž se připojují pevné disky stejného typu, ale pokud provádíte upgrade, bude se pravděpodobně jednat o starší notebook, který toto rozhraní mít nemusí.

Bohužel se jen velmi obtížně zjišťuje, jaké rozhraní váš notebook pro připojení pevného disku používá. Někteří výrobci notebooků včetně firmy Dell tyto informace poskytují na svých internetových stránkách, takže stačí jen chvilka hledání na internetu. Ve většině případů se ale stejně neobejdete bez toho, abyste se podívali na disk samotný, k němuž se dostanete v kroku č. 2.

 

Konektor SATA vypadá následovně:

SATA

 

A konektor IDE zase takto:

IDE

Ještě než se skutečně pustíte do výměny, nezapomeňte si zálohovat veškerý obsah vašeho starého pevného disku. Pokud se chystáte svůj starý pevný disk věnovat někomu jinému nebo jej chcete vyhodit, nezapomeňte na něm v každém případě důkladně promazat veškerý jeho obsah, nejlépe nějakou speciální utilitou. Jinak by mohlo snadno dojít ke zneužití dat uložených na tomto disku.

Nezapomeňte také na to, že se na pevném disku nachází operační systém, takže jej budete muset na nový pevný disk nainstalovat znovu. Před výměnou disku se tedy určitě přesvědčte, že máte připraven instalační disk operačního systému, popřípadě kopii staženou z internetu a produktový klíč pro ověření pravosti.

 

2) Odstranění krytu

Nyní jste připraveni k vlastní výměně pevného disku. Ujistěte se, že pracujete v čistém a bezprašném prostředí. Zkontrolujte, že nejste nabiti statickou elektřinou – dotkněte se například kovového radiátoru. Nejlépe uděláte, když si navléknete antistatický náramek. Máte-li notebook spuštěný, pak jej samozřejmě vypněte a vytáhněte zástrčku ze zásuvky a nakonec vyjměte baterii. Nyní musíte najít místo, kde je pevný disk uložen. Pevný disk se skutečně může nacházet všude možně, i když výrobci jej často umisťují pod přišroubovanou desku na spodní straně notebooku. Podívejte se na tři ukázky:

Notebook Toshiba je typickým příkladem toho, kam se nejčastěji ukládají pevné disky. Pevný disk se nachází na spodní straně notebooku a dostanete se k němu odebráním panelu po uvolnění dvou šroubků.

notebook

Rozhraní SATA se připojuje pomocí několika vodičů.

notebook

Notebook Asus Eee má disk SSD, který je uložen pod panelem přišroubovaným opět ke spodní části notebooku. Jeden ze šroubků byl schovaný pod nálepkou.

notebook

Díky omezenému prostoru je přístup k disku poměrně obtížný.

notebook

Notebook Lenovo ThinkPad má rovněž disk SSD, který je v tomto případě uložen v otvoru vlevo vzadu. Kryt otvoru není nijak přišroubován a samotný pevný disk je velmi snadno přístupný.

notebook

Po nalezení pevného disku jej prostě odšroubujte, uvolněte a vyjměte.

 

3) Pryč se starým diskem, vložte disk nový

V této fázi je třeba dávat pozor na dvě věci. Za prvé je velmi důležité zajistit správné připojení konektorů disku k rozhraní počítače. Za druhé je nezbytné dobře utáhnout všechny šroubky, a to dostatečně, ale ne zas moc. Po připojení a zajištění disku pak znovu nasaďte ochranný kryt a rovněž jej zajistěte.

 

4) Spuštění počítače

Nyní spusťte notebook a vstupte do BIOSu. Pokud jste pevný disk připojili správně, uvidíte jej v BIOSu a tím pádem máte hardwarovou část instalace úspěšně za sebou. (Do BIOSu se dostanete stiskem příslušné klávesy hned po spuštění notebooku – podrobnosti naleznete v příručce dodané s vaším notebookem. Pokud příručku k dispozici nemáte, zkuste se poohlédnout na internetu. V nejhorším případě zkoušejte nejpravděpodobnější klávesy, jako je klávesa Esc, Del, funkční klávesy apod.) Máte-li přesto problémy dostat se do BIOSu, nevadí. V dalším kroku se při instalaci bude operační systém ptát, kam se má nainstalovat. Pokud vám pro instalaci nabídne nově přidaný pevný disk, pak jste jej vyměnili správně.

 

5) Instalace operačního systému a kopírování dat

Nyní vložte do notebooku instalační disk s operačním systémem. Stačí, když se budete řídit pokyny na monitoru, kterými pevný disk naformátujete a nainstalujete operační systém. Po instalaci a úspěšném spuštění operačního systému můžete zkopírovat na svůj nový pevný disk veškerá vámi na začátku práce zálohovaná data. Výměna disku je úspěšně hotova.

CS24

 

Úvodní foto: © Yuri Arcurs - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?