Hlavní navigace

Jak Isaac Asimov v roce 1964 předpověděl rok 2014 - 1. díl

7. 9. 2013

Sdílet

Isaac Asimov byl úžasný vizionář. Mnozí ho asi znáte pro jeho sci-fi publikace (mj. Já, robot). Napsal nebo editoval celkově přes 500 knih, včetně literatury faktu. A v roce 1964 New York Times publikoval jeho vizi Světové výstavy roku 2014.

Science fiction je často více o přítomnosti než o budoucnosti. Sci-fi není zatíženo detaily dnešního světa, takže jeho čtenáři mohou přemýšlet o moderních záležitostech, aniž by uvízli do detailů a předsudků, kvůli kterým by mohli být méně otevření novým názorům. Je také velmi těžké předpovídat budoucnost, takže kdyby bylo sci-fi žánrem určeným pouze k tomu, aby umožnilo čtenářům sázet na budoucí události, už by bylo před lety postaveno mimo zákon.

CS24

Ale co Asimovovy předpovědi příštího roku z perspektivy před 49 lety? Nejsou perfektní, ale jsou hodně dobré. Ve skutečnosti jsou to nejlepší předpovědi, se kterými jsme se dosud setkali. Takže se podívejme na to, jak si vizionářský autor sci-fi minulého století představoval svět, v němž dnes žijeme.

Pulzující světla a podzemní byty

Jednou myšlenkou, která mi přichází na mysl, je ta, že lidé budou pokračovat ve vzdalování od přírody, aby si vytvořili prostředí, které jim bude lépe vyhovovat. V roce 2014 se budou běžně používat elektroluminiscenční panely. Stropy a stěny budou jemně pulzovat ve škále barev, jež se budou měnit dotykem tlačítka.

V roce 2013 tu máme koncept „mužské jeskyně“, nicméně lidé se ještě nepřestěhovali pod zem (což je jedna z Asimovových méně úspěšných předpovědí). Naše žárovky změnily svou technologii od žhnoucích přes fluorescenční po LED, a například žárovka Philips Hue je LED žárovkou kontrolovanou přes Wi-Fi, která dokáže měnit své zbarvení dle požadavků majitele.

Podvodní obydlí budou oblíbena mezi těmi, kdo mají rádi vodní sporty, a budou bezpochyby povzbuzovat k efektivnějšímu využívání oceánských zdrojů, ať už jde o jídlo nebo minerály.

Myslíme si, že většina dnešních surfařů ani nemá zájem žít v podvodním světě. Takže tady se Isaac moc netrefil.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?