Hlavní navigace

Jak jednoduše tvořit vlastní animované GIFy - 1. díl

18. 2. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Pokud se pohybujete v online světě (a vy se pohybujete, jinak byste nečetli tento článek), nevyhnete se tomu, že čas od času natrefíte na animovaný GIF. A to ať už se jedná o rychlé animace nebo krátká videa bez zvuku běžící v nekonečné smyčce.

Ne, náš perex jsme opravdu nenapsali v roce 1999. Animované GIFy – jednoduché animace vytvořené spojením několika statických snímků – vycházely tiše z módy v průběhu uplynulých zhruba 12 let, poslední léta ve prospěch streamovaného HD digitálního videa, ještě dříve pak zdobených flashových animací.

Avšak nyní, spontánně a tak nějak záhadně, jsou GIFy zpět. Konkrétně web Tumblr je těmito stručnými vizuálními výstřižky, které jsou často velmi chytré a humorné, doslova narván. Takové, které uhodí hřebík na hlavičku, mají tendenci k virálnímu šíření, a nakonec si je prohlédnou miliony lidí po celém světě. Na více než dvě dekády starý souborový formát to rozhodně není špatné.

Co je to GIF?

GIF – což je zkratka pro anglický název Graphics Interchange Format (formát pro výměnu grafických dat) – byl vyvinut v roce 1987 společností CompuServe, a od té doby se neustále vrací stejný lingvistický problém – a sice jak tuto zkratku v angličtině vůbec vyslovovat. Zhruba polovina lidí v anglosaském světě vyslovuje GIF úplně stejně, jako my v Česku (začínající na tvrdé G), zatímco druhá polovina preferuje spíše verzi [džif].

Ať už GIF vyslovíte jakkoliv, tato technologie umožňovala společnosti poskytující online služby poskytovat stažitelné barevné obrázky, což byl na svou dobu poměrně výrazný úspěch.

Formát zahrnoval dva prvky, které si brzy oblíbili programátoři i zcela nová komunita webdesignérů: zaprvé to byla obrazová komprese, která zredukovala celkovou velikost souboru, a za druhé schopnost udržet v jednom souboru více než jeden obrázek (respektive snímek). Přestože původním účelem GIFu nebylo sloužit jako platforma pro animace, umožnila revize formátu z roku 1989 (známá jako GIF89a), aby tyto snímky byly zobrazovány s časovou prodlevou, což mělo za výsledek animaci jednoho snímku za druhým. V polovině 90. let měl formát podporu tehdy populárního webového prohlížeče Netscape, který taktéž podporoval funkci omezeného počtu smyček animace.

Čímž začal boom animovaných GIFů – žádná slušná stránka nebyla kompletní bez minimálně jednoho animovaného GIFu. Nezáleželo na tom, jak stupidního. Od té doby ten stálý, spolehlivý GIF přežil, převážně kvůli své omezené kapacitě pro animaci, a to i přes vznik konkurenčních formátů, jako je PNG (Portable Network Graphics – přenosná síťová grafika), který však nelze animovat.

CS24

 

V dalším díle dokončíme historii GIFů a podíváme se na limity formátu GIF.

Byl pro vás článek přínosný?