Hlavní navigace

Jak mobilizovat firmu (3. část)

17. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Kzenon - Fotolia.com
Při přípravě správné mobilní strategie je třeba dbát na rovnovážný rozvoj všech oblastí a vzájemnou návaznost a propojení. Jak konkrétně při rozvoji firemní mobility postupovat?

Mobilizace firemních informačních systémů

Rozvoj firemní mobility se dnes týká firem doslova ve všech oblastech. Od energetiky, výroby, stavebnictví, dopravy, finančnictví až například po zdravotnictví. Firmy si od toho vedle marketingového předvedení moderního přístupu také slibují například také konkrétní zlepšení plánování a lepší využití výrobních, personálních nebo materiálních kapacit. A oprávněně. Mobilní informační systémy jim mohou přinést nejen to, ale dále například snížení administrativy a zvýšení obchodního potenciálu. A to rozhodně stojí za úvahu.

Při přípravě správné mobilní strategie firem je třeba dbát na rovnovážný rozvoj všech oblastí firmy a vzájemnou návaznost a propojení. Jak tedy konkrétně při rozvoji firemní mobility postupovat? K prvním krokům může patřit mobilizace firemních aktivit a mobilní přístup k firemním informačním zdrojům. To v praxi znamená, že zaměstnanci budou moct přistupovat prostřednictvím mobilních aplikací v tabletu, phabletu či smartphonu k firemním informačním systémům. Přestanou tak být svázání se svým stolem nebo pracovištěm a budou mít možnost plnohodnotně pracovat opravdu odkudkoliv a využívat přitom firemní informace.

Druhým krokem může být mobilní podpora rozhodování. Managementu firem umožní rychleji reagovat jak na standardní, tak i krizové stavy jejich businessu. Obchodníci se budou moci lépe rozhodnout nad aktuální strategií pro zákazníky. Marketérům pomůže zkrátit inovativní cyklus vývoje nového produktu a jeho uvedení na trh. A to je jen několik příkladů.

Jako třetí krok může následovat mobilizace obchodních činností a vůbec celého přístupu k podnikání a k provozu firmy. To firmě pomůže v konečném důsledku snížit náklady za služby, na tisk, zlepšit profitabilitu a zvýšit bezpečnost dat a uživatelů.

To vše by mělo být v souladu s připravenou firemní mobilní strategií, která na jedné straně definuje pravidla vývoje, nasazení a správy firemních mobilních aplikací. Na druhé straně pak pravidla o využívání firemních i privátních mobilních zařízení (BYOD) či požadavky na mobilní bezpečnost dat uložených v mobilních zařízeních.

Efektivní nástroje, potřebné pro zvládnutí úspěšné mobilizace, poskytuje také SAP, který je ve velké řadě firem klíčovou informační platformou. SAP pod označením SAP Mobile Platform nabízí dva produkty - Syclo a SUP (Sybase Unwired Platform). Díky těmto technologiím je možný koncepční vývoj mobilních aplikací a jejich integrace s firemními systémy ERP, CRM nebo EAM. K dispozici je také široká řada už připravených mobilních aplikací, které poskytují „mobilizaci“ vybraných agend a procesů. Díky tomu není nutný vývoj vlastních aplikací a navíc je zaručen jejich generický rozvoj.

Na pracovníky, kteří se firemní mobilizací budou zabývat, čeká tedy řada dlouhodobých strategických úkonů. Například…

  • Návrh a přípravu SAP mobilního řešení vytipovaných firemních procesů pro zákazníky či zaměstnance
  • Návrh, vývoj a inovaci mobilních aplikací pro podporované firemní mobilní platformy
  • Zajištění integrace a spolehlivé synchronizace mobilních dat mezi aplikacemi a firemními systémy
  • Výběr a zprovoznění nástrojů pro správu firemních aplikací – firemní aplikační shopy, které zajistí distribuci, updaty nebo mazání aplikací v mobilních zařízeních uživatelů

Firma, která se mobilizace v tomto rozsahu úspěšně zhostí, bude těžit z  jejích jednoznačných přínosů. Běžně se pak budeme setkávat s obchodníky, kteří vyřizují objednávky přímo u zákazníků, s lékaři v nemocnici, pracujícími s aktuálními údaji přímo u pacientova lůžka, se servisními pracovníky objednávajícími potřebné náhradní díly přímo z místa zásahu či s manažery majícími aktuální informace o výkonnosti firmy vždy k dispozici, ať jsou kdekoliv.

Také společnost Ness poskytuje svým zákazníkům pro rozvoj firemní mobilní strategie ověřené a vysoce oceňované nástroje SAP. Nabízí plné portfolio mobilních řešení pro úplnou mobilizaci firem. A protože každá aplikace je pečlivě připravena, jednoduše integrovatelná a její instalace je jednoduše škálovatelná, je její nasazení výhodné ve firmách, kde se business rozrůstá.

soutez_casestudy

Příště se budeme věnovat vývoji a správě firemních mobilních aplikací.

Petr Moláček, Ness Technologies

Byl pro vás článek přínosný?