Hlavní navigace

Jak moc ovlivňují výkon vašeho PC Spectre a Meltdown - 1.díl

8. 5. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Níže popisovaný návod ukazuje nejjednodušší způsob, jak zjistit, do jaké míry ovlivní výkon vašeho počítače záplaty odstraňující chyby Meltdown a Spectre.

Výrobci procesorů zpřístupnili aktualizace řešící bezpečnostní trhliny Meltdown a Spectre, které byly objeveny u procesorů. Tyto aktualizace však způsobují zpomalení procesorů, které není právě zanedbatelné, což překvapilo nejen samotné výrobce procesorů, ale i koncové uživatele.

Po testech, které zkoumaly, do jaké míry popisované aktualizace ovlivňují výkon u starších počítačů a u našeho notebooku Surface Book a po studiích výkonových testů (benchmarků), které se nám dostaly do rukou od našich kolegů, se domníváme, že se nám podařilo objevit jednoduchý způsob, kterým si může každý uživatel zpomalení způsobené aktualizacemi chyb Meltdown a Spectre změřit. Zkuste si to i vy!

Krok 1: Ujistěte se, že je váš počítač aktualizovaný

Ujistěte se, že máte nainstalovány všechny aktuálně dostupné aktualizace Windows

V první řadě se ujistěte, že máte na svém počítači nainstalovány všechny nejnovější aktualizace řešící chyby Meltdown a Spectre. Abyste ověřili stav konkrétně vašeho počítače, doporučujeme vám stáhnout a následně spustit zdarma dostupný nástroj inSpectre od firmy Research, který dokáže ověřit, že je váš počítač aktualizovaný, a tedy obsahuje všechny potřebné záplaty. Faktem je, že tento nástroj byl několikrát aktualizován, a proto se ujistěte, že stahujete a následně spouštíte tu nejaktuálnější verzi. Ideálním výstupem z tohoto nástroje Release pak je „yes“ (v tom smyslu, že váš počítač je chráněný), a to jak pro Meltdown, tak pro Spectre.

Krok 2: Shromážděte potřebné materiály

Zdarma dostupný program Cinebench R15 od firmy Maxon získáte v podobě archivu ZIP, který obsahuje několik tisíc souborů. Tento nástroj budeme používat pro některé testy

Pro provádění různých testů budete potřebovat dva malé soubory – oba jsou zdarma. Doporučujeme vám použít zdarma dostupný nástroj pro testování výkonu (benchmark) s názvem Cinebench R15.038, který si můžete stáhnout přímo z webu firmy Maxon. Druhý soubor pro benchmark představuje program CrystalDiskMark 6, který lze co se týče funkcí a schopností pro tyto účely směle zařadit hned jako druhý v pořadí hned za Cinebench.

Na disku SSD v počítači byste měli použít příkaz TRIM, což ve Windows 10 znamená spuštění nástroje Optimalizace jednotek, výběr disku SSD a stisk tlačítka Optimalizovat. Tímto příkazem se na disku promažou buňky označené pro smazání, což ve výsledku povede ke srovnatelným výsledkům

soutez_casestudy

 

 Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?