Hlavní navigace

Jak na Androidu zůstat pod datovým stropem - 7. díl

5. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Studie ukazují, že uživatelé Androidu spotřebovávají nejvíce dat, což je možná dobrá zpráva pro mobilní operátory, ne už tak pro zákazníka, který musí platit koncem každého měsíce tučný “bezdrátový” účet.

Ve Spojených státech nyní dochází k boomu 4G sítí, s čímž je spojena vysoká poptávka, na niž operátoři reagují tak, že zkrátka omezují neomezené datové toky. U nás je situace podobná, možná o to horší, že naši operátoři nemají většinou co omezovat (plus realita 4G sítě je u nás hudbou budoucnosti). V této souvislosti je tedy důležité vědět, jak snížit přenos dat s minimálními kompromisy týkajícími se praktického využití internetu v mobilu. Přinášíme několik tipů, jak sledovat, potažmo zredukovat svou spotřebu dat tak, abyste se vyhnuli nadměrným platbám za internet a zároveň přiškrcování datových toků.

 

1. díl článku: Sledujte svou spotřebu dat

2. díl článku: Určete si, kolik dat potřebujete

3. díl článku: Hledejte bezplatnou Wi-Fi

4. díl článku: Blokujte reklamu

5. díl článku: Využívejte „lehčí“ prohlížeč 

6. díl článku: Používejte offline mapy

 

 

7) Nestreamujte

CS24

Streamování hudby a videa ze služeb typu YouTube je velkou zátěží na data. Logickým řešením je pak omezení či úplné vyloučení streamování médií přes mobilní datové připojení. Streamovací služby typu Netflix, Spotify nebo Hulu nejsou v Česku prozatím dostupné (a vzhledem k velikosti našeho trhu pochybujeme, že v dohledné době budou), nicméně třeba sledování archivů televize je také nezanedbatelná zátěž. Pokud tedy sledujete online videa a zároveň nemáte dostupné Wi-Fi připojení, počítejte s tím, že si připlatíte.

Pokud za každou cenu chcete sledovat videa z YouTube i na cestách, stáhněte si bezplatnou aplikaci TubeMate, která vám umožní stahovat videa z YouTube a sledovat je později. Samozřejmě nezapomeňte na to, že byste tato videa měli stahovat ve chvíli, kdy jste připojení přes Wi-Fi.

Byl pro vás článek přínosný?