Hlavní navigace

Jak na konfiguraci bezdrátového směrovače - 3.díl

31. 10. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Následující tipy vám usnadní instalaci vašeho bezdrátového směrovače.

Předcházející díl

 

Instalace a konfigurace bezdrátového směrovače vůbec pro vás nemusí být utrpením. Výrobce bezdrátových směrovačů je třeba pochválit za to, že konfigurace jejich výrobků jsou skutečně čím dál jednodušší, nicméně i přesto jsme si pro vás připravili několik tipů a triků, které vám proces instalace a konfigurace bezdrátového směrovače ještě zjednoduší. Zároveň vám navíc ukážeme, jak se ujistit, že je vaše domácí síť zabezpečena na maximum a vysvětlíme vám několik faktů z oblasti počítačových sítí, které uživatelské manuály často opomíjejí.

Krok 2: Konfigurace brány vašeho bezdrátového směrovače

Většina poskytovatelů připojení k Internetu poskytuje svým zákazníkům modemy – v podstatě se jedná o brány – které již mají směrovač integrován. Naneštěstí jsou tyto zařízení kombinující v sobě modem i směrovač (router) daleko horší kvality než mají samostatné směrovače. Navíc žádné z takových integrovaných zařízení, které známe, vám neumožňují vytvořit sítě typu mesh, které mají vícero bezdrátových přístupových bodů (access-pointů – AP), které by vám umožnily pokrýt váš dům či byt bezdrátovým signálem WiFi (i když se již blýská na časy, konkrétně u firmy Comcast a jeho řešení Xfinity).

Pokud má vaše brána integrovaný směrovač, musíte tuto bránu nastavit tak, aby se integrovaný směrovač vůbec nepoužíval a předával IP adresu pro WAN síť (WAN IP adresa je jedinečnou adresou, kterou poskytovatel přiděluje vám jako zákazníkovi) a aby veškerý síťový provoz putoval přes váš nový směrovač. Toto řešení je nutné z toho důvodu, abyste se mimo jiné vyhnuli vzniku dvojitého NATu. Musíte tedy zjistit IP adresu kterou brána používá (tento údaj obvykle naleznete na štítku nalepeném na bráně). Když tuto IP adresu zadáte do internetového prohlížeče, zobrazí se vám okno s konfigurací brány.

Pokud má vaše brána širokopásmového připojení integrovaný směrovač, jako například Motorola NVG510, pak pokud chcete používat svůj vlastní směrovač, musíte směrovač brány přepnout do režimu „bridge“ nebo „passthrough

U některých bran je k dispozici funkce režimu „bridge“, která umožňuje použití druhého routeru právě ve funkci směrovače. U jiných bran se tato funkce může jmenovat úplně jinak. Je také velmi pravděpodobné, že pro toto nastavení budete potřebovat pomoc vašeho poskytovatele připojení k Internetu, protože někteří vám standardně neumožňují konfigurovat bránu.

Jako konkrétní příklad si uveďme poskytovatele připojení k Internetu, který vám dodá kombinované zařízení typ brána/směrovač s označením Motorola NVG510 DSL. Konfigurace tohoto zařízení v tom smyslu, aby jej bylo možné používat společně s vaším dalším směrovačem pak spočívá v tom, že se nejprve přihlásíte do brány, přesunete se do nabídky Firewall a zde zařízení nastavíte do režimu „passthrough“. V tomto režimu pak vyberete režim „DHCPS-fixed“ a zadáte MAC (Media Access Control) adresu vašeho směrovače.

Zkratka DHCPS označuje Dynamic Host Configuration Protocol Server, který dynamicky přiděluje IP adresy zařízením v síti. Adresa MAC představuje jedinečný identifikátor směrovače – jinými slovy neexistují žádné dva směrovače, které by měly stejnou MAC adresu. Je zřejmé, že v případě vaší brány může být postup úplně jiný, nicméně výsledek bude stejný. Také budete muset najít nastavení, které vypne funkci přístupového bodu (Access Pointu – AP) na vaší bráně, aby vám brána zbytečně nevytvářela další bezdrátovou síť, kterou stejně nevyužijete. Jakmile skončíte s prováděním změn, bránu restartujte.

Motorola NVG510 je model DSL dodávaný zákazníkům poskytovateli připojení k Internetu. Obsahuje konektor širokopásmového připojení, konektor pro připojení telefonní linky a čtyřportový ethernetový přepínač.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?