Hlavní navigace

Jak na šifrování dat a ochranu systému - 17. díl

29. 7. 2013

Sdílet

V tomto díle si ukážeme, jak přistoupit k zašifrovaným datům v případě, kdy zapomenete své heslo nebo klíč pro start.

„Chraňte svá digitální data“, ozývá se ze všech stran. Přesto varování nevnímáme a často zanedbáváme. Omílané téma má své opodstatnění, toho ale doznáme, když už je příliš pozdě. Podívejte se, jak svůj digitální život včas chránit.

 

 | následující díl >>

 

Obnovení dat

Klíče pro obnovení jsme nezálohovali jen tak pro nic za nic. Může se stát, že zapomenete své heslo, ztratí se USB flash disk (klíč pro start) nebo čipová karta, na níž může být FVEK také uložen. Co víc, majitelé počítačů s TPM mohou například potřebovat provést regulérní upgrade systému BIOS, načež by je BitLocker do systému také nepustil. Pro všechny tyto případy slouží klíč pro obnovení, s jehož pomocí se ke svým datům vždy dostanete.

 

Obnovení systémové jednotky

Pokud jste zapomněli své heslo, při výzvě na jeho zadání stiskněte klávesu Esc, jež vás navede na další okno umožňující zadání klíče pro obnovení. Následně se dostanete do systému Windows, kde přes správce systému BitLocker můžete heslo změnit.

 

Obnovení dalších jednotek

Pokud potřebujete obnovit jiné zašifrované jednotky, v okně s výzvou pro zadání hesla stiskněte Další možnosti a Zadat obnovovací klíč. Buď jej zadejte ručně, nebo připojte flash disk, na který jste klíč dříve zálohovali, a klikněte na možnost Načíst klíč z jednotky USB flash disk.

bitlocker_obnoveni

 

Změna vlastností systému BitLocker

Nastavení systému BitLocker samozřejmě pozměnit, ať už se jedná o změnu hesla, zálohu klíče, pozastavení ochrany  nebo kompletní cypnutí BitLockeru. Změny můžete učinit skrze stejný ovládací panel, přes který jste BitLocker spouštěli, tedy otevřete Ovládací panely a zvolte Nástroj BitLocker Drive Encryption.

bitlocker_nastaveni 

 

Pozastavení a vypnutí služby

Volbu pozastavení služby Bitlocker zřejmě nebudete potřebovat. Hodí se uživatelům využívajícím čip TPM, kteří například potřebují provést aktualizaci BIOSu, následkem čehož by selhala kontrola integrity bootovacího prostředí. Vypnutí Vypnout nástroj BitLocker naopak službu zcela zakáže a odšifruje veškerá data na dané jednotce. Pakliže se rozhodnote s šifrováním skoncovat, volte tuto možnost.

 

Záloha klíče

Pokud jste si nepořídili klíč pro obnovení, nebo máte nedostatečný počet kopií, raději pomocí této volby sjednejte nápravu.

soutez_casestudy

 

Nyní již umíte s výhodou využít systém BitLocker pro šifrování dat na pevném i přenosném disku. Následující pokračování proto věnujeme hlubší teorii vysvětlující některé detaily služby BitLocker.

Byl pro vás článek přínosný?