Hlavní navigace

Jak na „tuning“ cloudového úložiště - 4. díl

11. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Beboy - Fotolia.com
Cloudové úložiště není jen pro soubory a fotografie. S těmi správnými nástroji a službami můžete z něj můžete dostat mnohem více.

Předchozí díl

15. Publikujte blog nebo web

Pancake.io

Ať už potřebujete rychle založit web nebo se chcete vyhnout placení za doménu a hosting, zkuste Pancake.io. Tento bezplatný nástroj udělá z vašich textových souborů webové stránky, které potom nahraje na váš účet Dropbox, který tak ve skutečnosti plní funkci hostingového serveru. Pancake.io podporuje CSS, soubory Markdown, PDF, GIF a další běžné souborové typy.

16. Zálohujte svůj blog nebo web

Backup Box

Ať už máte blog s recepty na dorty nebo se živíte pečením dortů, je nezbytné daný web zálohovat. Nikdy nevíte, kdy může dojít k útoku hackerů nebo zničení serveru, kteréžto události by mohly rázem zničit vaši dlouhodobou práci. Jestliže používáte WordPress, zkuste doplněk WordPress Backup to Dropbox, který zálohuje data právě z WordPressu do Dropboxu. Ostatní mohou využít Backup Box, který dokáže zálohovat Drupal, Joomla nebo jiné stránky na v podstatě jakékoliv cloudové úložiště. Obě možnosti jsou zdarma.

PRACUJTE OFFLINE

17. Zpřístupněte offline své Google Dokumenty

Google Dokumenty jsou skvělé pro tvorbu a editaci dokumentů různých typů, ale jakmile jste odříznuti od internetu, máte smůlu: jste totiž zároveň odříznuti od vašich souborů. Ale to není tak úplně pravda. Disk Google pro Windows dokáže synchronizovat váš cloudový disk s diskem lokálním, což vaše dokumenty zpřístupní, i když jste právě offline. Budete potřebovat prohlížeč Chrome, přidat aplikaci Disk Google a jakmile budete v aplikaci, zaškrtněte modré políčko na pravé straně dialogu, Umožnit práci offline.

18. Přistupujte offline ke svým souborům na Dropboxu

Jestliže používáte aplikaci Dropbox na telefonu nebo tabletu, existuje skvělý způsob, jak vybrané dokumenty zpřístupnit pro offline prohlížení. Stačí, když daný dokument otevřete, potom kliknete na ikonu hvězdy, čímž tento dokument přidáte do oblíbených položek. Aplikace oblíbené soubory ukládá lokálně, takže k nim můžete přistupovat i bez přístupu na internet – třeba v letadle nebo v metru.

UTILITY PRO FAX, TISK A SKENOVÁNÍ

19. Posílejte a přijímejte faxy

Svůj starý fax už konečně můžete vyhodit (zrecyklovat). Webová aplikace HelloFax může být integrována s jakoukoliv službou cloudového úložiště. Nově přijaté stránky faxu přistanou přímo ve vašem účtu, kde je můžete jednoduše prohlížet, sdílet a archivovat. Ještě lepší je, že můžete dokumenty faxovat přímo z cloudu, což znamená, že je už nebudete muset tisknout a potom je protáhnout faxem nebo skenerem.

20. „Tiskněte“ dokumenty z vašeho iZařízení do Dropboxu

Software FingerPrint pro Windows od společnosti Collobos umožňuje vašemu iPhonu či iPadu tisk z jakékoliv připojené tiskárny, podporuje však i virtuální tisk do cloudových služeb Dropbox či Evernote. To znamená, že z vašeho iZařízení do online účtu můžete přímo směřovat v podstatě jakýkoliv e-mail, webovou stránku či další tisknutelnou položku. Jediným negativem je, že FingerPrint není zdarma. Bude vás stát necelých 20 dolarů (asi 400,- Kč).

21. Proměňte svůj telefon nebo tablet ve skener

Genius Scan

soutez_casestudy

Fotoaparát integrovaný ve vašem smartphonu má pravděpodobně dostatečné rozlišení pro zachycování dokumentů. Vše, co potřebujete, je ta správná aplikace pro přesun těchto „skenů“ do cloudu dle vašeho výběru. Například Doc Scan (iOS, zdarma), Genius Scan (Android, 1,59 USD) a Handyscan (Windows Phone, 2,99 USD) vyfotí jakýkoliv dokument, překonvertuje ho (v případě potřeby) do PDF a poté jej synchronizuje do Dropboxu, Google Drive, SkyDrive nebo jakékoliv podobné cílové stanice.

Konec

Byl pro vás článek přínosný?