Hlavní navigace

Jak na vodní chlazení grafické karty za pouhých 20 minut - 7.díl

5. 1. 2016

Sdílet

 Autor: (c) satori - Fotolia.com
Nemusíte být vůbec žádný nijak zvlášť výjimečně zručný kutil – kapalinové chlazení pro grafickou kartu určitě zvládnete také! Na následujících řádcích vám poradíme, jak kapalinou odvést z vaší grafické karty maximum přebytečného tepla.

Předcházející díl

 

Víte, která hardwarová komponenta se v současnosti ve vašem počítači přehřívá nejvíce? Pokud tipujete procesor, pak vězte, že to už nějakou dobu vůbec není pravda. Ve skutečnosti nejvíce tepla produkuje grafická karta.

Testování výkonu grafické karty s adaptérem

A jak se dařilo HG10 A1 a H60? Zatraceně dobře. Zatímco se nám při prvních testech podařilo velmi snadno dosáhnout 94°C a bylo vidět, jak při chlazení vzduchem rychlost grafické karty klesá, při chlazení kapalinou dosáhla při stejném nastavení testu Furmark teplota pouze 56°C. Zaznamenali jsme jednu věc, a to černou obrazovku, pokud jsme při zátěžovém testu nechali, aby si grafická karta řídila otáčky ventilátoru sama. Vzhledem k tomu, že si grafická karta myslí, že po celou dobu se její teplota udržuje na pěkných 56°C, pak nikdy rychlost otáčení větráčku nezvyšuje – a zde je podle nás důvod pádu celého systému. Rychlost větráčku ovšem můžete ručně ovládat pomocí nástroje Afterburner od firmy MSI.

Pomocí vodního chlazení zkrotíte i grafickou kartu Radeon R9 290.

soutez_casestudy

Závěrem

Jediným problémem, který jsme ale nemohli předvídat, byla otázka umístění radiátoru (výměníku). Na výběr je v podstatě pouze umístění na dno nebo na stěnu počítačové skříně. Pokusy o umístění nad grafickou kartu nebyly úspěšné, zejména kvůli délce hadic u H60. Ve většině případů prostě tato spořádání nefungovala. Při svých plánech s tím je třeba počítat, protože se jedná o poměrně omezující faktor.

Pokud se ženete za výkonem, pak chlazení by mohlo být ještě efektivnější, pokud byste se zbavili počítačové skříně. Nicméně při přechodu na chlazení kapalinou jsme sami vždy v řadě případů pozorovali velmi výrazný úbytek tepla i hluku, k čemuž při chlazení vzduchem prostě nedochází. A pokud obětujete 20 minut svého času a přibližně 700 Kč (pokud jste použili starý chladič), domníváme se, že to není vůbec špatné a že to za tu námahu i peníze stojí.

Byl pro vás článek přínosný?