Hlavní navigace

Jak na výměnu základní desky - 2.díl

4. 10. 2015

Sdílet

Výměna základní desky není právě jednoduchou a bezproblémovou záležitostí. Tento seriál vás provede možnými úskalími, které vás při této operaci mohou potkat.

Předcházející díl

 

Výměna základní desky je poměrně časově náročná a určitě se při ní i trochu zapotíte, zvláště tehdy, pokud jste ji nikdy nedělali. Je poměrně velké riziko, že při vyndávání staré základní desky a instalaci nové narazíte na překážky, s nimiž se prostě budete muset nějak vyrovnat. Ale nezoufejte! Tento článek vám pomůže, abyste celou operaci zvládli co možná nejrychleji a bezbolestně.

Na co je třeba si dát při výběru základní desky pozor

Existuje spousta výrobců základní desky, ale pouze dva výrobci procesorů. Procesor je obrazně řešeno srdcem vašeho počítače a je tedy jasné, že v první řadě musíte vybírat základní desku , která bude kompatibilní s procesorem (buď od firmy Intel, nebo od firmy AMD).

Dále se ujistěte, že základní deska, kterou jste si vybrali, je kompatibilní s typem vašeho procesoru (nového nebo stávajícího). Obě výše zmiňované firmy vyrábějící procesory používají pro své výrobky různé patice (sokety). Pokud například máte některý z novějších procesorů od firmy AMD, pak budete potřebovat základní desku se soketem FM2+. Pomocí internetového vyhledávače Google tedy nejprve zjistěte, jaký soket má vámi vybraný procesor a teprve pak hledejte základní desky s tímto soketem.

Při výběru základní desky je klíčové vybrat takovou, která má stejný soket jako vámi pořízený procesor

Předpokládejme, že máte k dispozici přehled základních desek, které jsou kompatibilní s vaším procesorem. Dalším faktorem, který je třeba dobře zvážit, je velikost základní desky. Toto rozhodování je ovlivněno tím, jak velkou základní desku obsáhne vaše počítačová skříň. Většina počítačových skříní je navržena pro základní desky typu ATX, nicméně některé počítačové skříně jsou určeny pro menší základní desky formátu mATX a další počítačové skříně zvládnou pouze ještě menší základní desky formátu ITX. Při vyhledávání vhodné základní desky se tedy musíte dále omezit pouze na ty základní desky, které se vejdou do vaší počítačové skříně.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?