Hlavní navigace

Jak na výměnu základní desky - 4.díl

8. 10. 2015

Sdílet

 Autor: © badmanproduction - Fotolia.com
Výměna základní desky není právě jednoduchou a bezproblémovou záležitostí. Tento seriál vás provede možnými úskalími, které vás při této operaci mohou potkat.

Předcházející díl

 

Výměna základní desky je poměrně časově náročná a určitě se při ní i trochu zapotíte, zvláště tehdy, pokud jste ji nikdy nedělali. Je poměrně velké riziko, že při vyndávání staré základní desky a instalaci nové narazíte na překážky, s nimiž se prostě budete muset nějak vyrovnat. Ale nezoufejte! Tento článek vám pomůže, abyste celou operaci zvládli co možná nejrychleji a bezbolestně.

Demontáž staré základní desky

Pokud jste si již základní desku vybrali a máte ji právě teď v rukou, je ten správný čas na její instalaci. ještě předtím, než se do instalace základní desky pustíte, je třeba, abyste z počítačové skříně vyndali tu starou.

Nejprve počítač odpojte od napájení z elektrické sítě, poté odpojte všechny kabely, které byly k počítači připojeny. Následně otevřete počítačovou skříň, abyste se dostali k základní desce. Velmi se doporučuje, abyste si vnitřek počítače vyfotili, abyste měli záznam všeho, co bylo připojeno a kde to bylo připojeno. Snímek si samozřejmě udělejte ještě předtím, než začnete jednotlivé komponenty od základní desky odpojovat.

Nejprve je třeba od základní desky odpojit ty největší součásti, jako je grafická karta či karta pro bezdrátové WiFi připojení. Poté odpojte kabely od disků SATA a dalších rozhraní, které propojují základní desku s disky SSD, pevnými disky, optickými mechanikami apod.

Kabely SATA připojené k základní desce

Nakonec je třeba odpojit od základní desky všechny napájecí kabely. Na většině soudobých základních desek se v horní části základní desky nachází menší osmipinový konektor pro napájení procesoru a uprostřed desky vlevo pak daleko větší 24pinový napájecí konektor typu ATX. Odpojit je třeba oba tyto konektory.

Osmipinový konektor pro napájení procesoru na základní desce

Nyní přichází řada na váš oblíbený křížový šroubovák, kterým odšroubujte všechny šroubky, které drží základní desku na počítačové skříni. Šroubky schovejte – budou se vám později hodit.

Vaše stará základní deska by nyní měla být pouze volně položená v počítačové skříně, takže ji nyní snadno vyjmete. Poté z této staré základní desky vyndejte chladič procesoru, samotný procesor a paměť RAM, protože je vzápětí budete instalovat do nové základní desky. Při vyndávání těchto komponent dávejte dobrý pozor, nepoužívejte násilí, abyste tento poměrně nákladný hardware nijak nepoškodili.

Sundávání větráčku z procesoru

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?