Hlavní navigace

Jak na výměnu základní desky - 5.díl

10. 10. 2015

Sdílet

 Autor: © Daniel Schweinert - Fotolia.com
Výměna základní desky není právě jednoduchou a bezproblémovou záležitostí. Tento seriál vás provede možnými úskalími, které vás při této operaci mohou potkat.

Předcházející díl

 

Výměna základní desky je poměrně časově náročná a určitě se při ní i trochu zapotíte, zvláště tehdy, pokud jste ji nikdy nedělali. Je poměrně velké riziko, že při vyndávání staré základní desky a instalaci nové narazíte na překážky, s nimiž se prostě budete muset nějak vyrovnat. Ale nezoufejte! Tento článek vám pomůže, abyste celou operaci zvládli co možná nejrychleji a bezbolestně.

Instalace základní desky do počítače

Jakmile máte ze staré základní desky všechny komponenty sundané, je čas na novou základní desku. Bude třeba na novou základní desku umístit vše tak, jak to bylo na staré základní desce – a v tuto chvíli doceníte snímek, který jste si pořídili dříve před vlastní demontáží staré základní desky.

Sem přijde základní deska

 Namontujte na základní desku procesor, chladič procesoru, paměti RAM, vložte část základní desky s konektory do příslušného otvoru na počítačové skříni a položte základní desku do prázdné počítačové skříně.

Část základní desky s konektory. Ta se vkládá do zadní části počítačové skříně ještě před vlastním přišroubováním desky. Jinak byste museli základní desku znovu od počítačové skříně odšroubovat a začít znovu

Při vkládání základní desky do počítačové skříně nezapomeňte na distanční podložky, aby se základní deska nedotýkala přímo počítačové skříně. Pokud na tyto distanční podložky zapomenete, riskujete, že po zapnutí počítače základní deska zamrzne (u některých počítačových skříní jsou již vyvýšené otvory pro přichycení základní desky připraveny předem).

Nyní vezměte šroubky, které jste si odložili po demontáži staré základní desky a novou základní desku jimi přišroubujte k počítačové skříni. Poté zapojte oba napájecí konektory (osmipinový a 24pinový), které jste rovněž dříve odpojili. Dále připojte kabely pro disky SATA a nainstalujte do základní desky do příslušných slotu rozšiřující karty. Pečlivě zkontrolujte, zda jsou všechny kabely uvnitř počítačové skříně správně zapojeny a že všechno je pevně uchyceno na svém místě. Následně připojte všechny vnější kabely, které byly k počítači připojeny před výměnou staré základní desky a zapněte počítač.

Nová základní deska uvnitř počítačové skříně

CS24

Nyní nastává okamžik pravdy. Je docela pravděpodobné, že se váš počítač několikrát restartuje, aby se základní deska přizpůsobila nové roli. Pak by mělo být všechno standardní. Pokud po výměně základní desky nastanou problémy se správným spuštěním počítačem, kontaktujte výrobce základní desky, popřípadě požádejte někoho o pomoc na některém z mnoha diskusních fór na webu.

S novou základní deskou by měl být váš počítač také jako nový a doufejme, že nezůstane jen u toho, ale že se nová deska projeví kladně i při výkonu počítače.

Byl pro vás článek přínosný?