Hlavní navigace

Jak ochránit PC před phishingem a podobnými pastmi - 5. díl

11. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Sashkin - Fotolia.com
V posledním díle článku si přečtete o zero-day útocích a věcech, které vám hrozí při kradmém odesílání dat z vašeho PC.

Předchozí díl

Zero-day útoky

Zero-day útoky zneužívají k napadení vašeho systému nově objevené zranitelnosti, na které jste ještě nestihli implementovat záplatu. K tomu, abyste se takovým útokům vyhnuli, nemůžete dělat o moc více, než využít výše uvedené tipy. Opravdu paranoidní uživatelé mohou uzamčít všechny možné bezpečnostní možnosti ve svých prohlížečích – například úroveň zabezpečení Internet Exploreru na vysokou – to je ale dle našeho názoru příliš extrémní postup.

Jestliže se bojíte nejnovějšího malwaru, spusťte si čas od času bezplatnou verzi softwaru Malwarebytes Anti-Malware nebo program Spybot Search and Destroy. A to buďto preventivně, nebo kdykoliv pojmete podezření, že s vaším počítačem není něco v pořádku. Program od Malwarebytes je speciálně určen k identifikaci zero-day útoků, ovšem nesnaží se blokovat běžnější formy zneužití, takže je dobré jej používat jen jako doplněk své standardní antimalwarové ochrany.

Odchozí hrozby

Přímé útoky ze strany hackerů skenujících porty nejsou úplně běžné, i tak se ale proti jejich taktice můžete bránit aktivací určité formy firewallu. Dobře funguje nástroj Windows Firewall, který je integrován přímo do Windows (Ovládací panely > Systém a zabezpečení > Brána Windows Firewall) – ovšem ten hledá jen škodlivé snahy o vniknutí.

Jestliže chcete mít přehled o případných potenciálních datech, která směřují ven z vašeho stroje – což je známka možné infekce malwarem – budete potřebovat firewall, který navíc umí detekovat odchozí hrozby. Takové firewally však vyžadují pro správné nastavení trochu více úsilí. ZoneAlarm Free Firewall a Comodo Firewall (ve 32bitové a 64bitové verzi) jsou hvězdnými a zároveň bezplatnými řešeními; skvělé firewally jsou ale zpravidla součástí placených bezpečnostních balíků.

CS24

Jak dále chránit svůj počítač

Přestože výše uvedené tipy a triky významně snižují pravděpodobnost zanesení vašeho počítače malwarem, silné zabezpečení nekončí u změny chování. Dále je totiž třeba provést několik dalších kroků, například prověřit webový prohlížeč a ujistit se, že děláte vše pro to, abyste mohli bezpečně surfovat; či zkontrolovat si své účty na sociálních sítích; podívejte se, jaká jsou vaše nastavení bezpečnosti a soukromí a případně je upravte tak, abyste zbytečně neodhalovali své osobní informace, které byste před veřejností rádi utajili. Ochrana zajištěna? Výborně. Teď se ještě podívejte, jak svá data skrýt před vševidoucím okem světových vládních agentur typu NSA.

Konec

Byl pro vás článek přínosný?