Hlavní navigace

Jak pohodlně a bezpečně pracovat z domova

18. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Fotolia © Hanker
Jestli patříte k těm, které opatření související s koronavirovou pandemií přimělo pracovat z domova, přinášíme vám pár tipů, jak svůj obývák proměnit v kancelář a telefon ve výkonného pracovního pomocníka bez větších investic.

Nastavte si harmonogram

V práci nejspíš nepotřebujete připomínat, kdy si odskočit na toaletu, udělat pauzu na oběd anebo kdy to pro daný den zabalit a jít domů. Při práci z domova je však snadné ztratit pojem o čase. Může se tak hodit nastavit si harmonogram a v něm připomínky, abyste nezapomněli si dělat právě takové pauzy. Jakkoli se takové opatření může zdát malicherné, pravda je taková, že absence kolegů vaši každodenní pracovní rutinu znatelně rozhodí.

Šetřete zrak

Nejenže doma budete telefon používat víc než v práci, bez pevně stanovené pracovní doby budete mít pravděpodobně tendenci pracovat déle. To znamená, že budete i déle hledět do obrazovky, respektive displeje. Vaše oči kvůli tomu ale trpět nemusí. Ulevit jim může nastavení automatického jasu či nejrůznější módy pro konkrétní denní dobu. Pokud má být chytrý telefon vaším hlavním pracovním nástrojem, pomoci může také zrcadlení obrazu na monitor nebo televizní obrazovku. Stačí správný kabel.

Mějte telefon čistý

Nejspíš jste už před pandemií četli o tom, kolik špíny, prachu a bakterií se dokáže na povrchu telefonu držet. Je to tak, takže i mimo období zvýšeného rizika nákazy je vhodné udržovat telefon čistý. Stačí dezinfekční ubrousek (a samozřejmě, následně si poté pro jistotu umýt ruce). A abyste nemuseli dezinfikovat po každém telefonátu, pořiďte si stylus. Asi s ním nebudete pracovat tak rychle jako prsty, na přijímání hovorů a odbavování notifikací ale postačí.

Zablokujte požírače času

Telefon dokáže být skvělý pomocník při práci, stejně tak ale umí být žroutem času. Pokud tedy máte slabou vůli, abyste si během pracovní doby dokázali odepřít Facebook či videohry, telefon vám s tím může prostřednictvím vhodného nastavení pomoci. Operační systémy iOS 12 a Android 9 a mladší mají potřebné nástroje přímo v Nastavení, využít však lze i specializované aplikace.

Pořiďte si bluetooth headset

I v případě, že k práci používáte hlavně počítač, bez telefonu se neobejdete přinejmenším při tom, k čemu byl sestrojen: telefonování. A jestliže během porad na dálku nechcete dlouhé minuty telefon držet u ucha, bluetooth headset přijde vhod. Nabídka je nepřeberná.

soutez_casestudy

Hlídejte si data

Při práci z domova existuje předpoklad, že budete daleko více pracovat s daty. Někteří z operátorů nabídli během pandemické krize datové úlevy, ty však budou platit jen dočasně. Pokud nepoužíváte domácí Wi-Fi, mějte to na mysli, ať nejste po skončení home office režimu zaskočeni zúčtovací fakturou.

Byl pro vás článek přínosný?