Hlavní navigace

Jak používat fonty nejen v Office - 4.díl

2. 9. 2018

Sdílet

 Autor: (c) Khen Gan Toh -- Fotolia.com
Stahujte, instalujte a spravujte si svou sbírku fontů – jednoduše!

Předcházející díl

 

Možná se vám to ani nezdá, ale v současnosti máme všichni přístup k takovému množství fontů, jako nikdy dříve. A navíc tolik je jich úplně zdarma! Fonty (písma) stejně jako obrázky vám přitom mohou pomoci zkvalitnit nebo také naopak totálně pokazit vaši prezentaci vytvořenou v programu MS PowerPoint, vhodný font vám pomůže lépe prodat vaši knihu, vydaný časopis či noviny (anebo naopak – špatným fontem je vše dílo odsouzeno navěky k odložení do šuplíku). To samé platí konečně i o reklamě – reklama s poutavým fontem upoutá budoucí zákazníky určitě více. Na následujících řádcích se podíváme pod pokličku právě fontům, takže budete připraveni si vhodné fonty nejen stáhnout, ale i použít ve svých vlastních projektech.

Jak stáhnout a nainstalovat fonty – pokračování

4. Až se vám v dalším dialogovém okně zobrazí soubor s fontem, pak na soubor poklepejte a následně uvidíte, jak vám operační systém Windows zobrazí okno se stylem písma v několika velikostech. Pokud se vám daný styl písma líbí, pak klepněte na tlačítko Instalovat.

5. V dalším kroku se zobrazí dialogové okno s dotazem, zda chceme, aby následující program provedl změny v počítači, pak klepněte na tlačítko Ano, čímž zajistíte, že se fonty nainstalují do počítače, a to přímo do složky C:\Windows\Fonts.

Stažení a instalace fontů

6. Další možností je zkopírování archivu ZIP na pracovní plochu nebo do jiné složky. Jednoduše archiv označte a klepněte na tlačítko Kopírovat.

7. Dále archiv ZIP označte levým tlačítkem myši a klepněte na něj pravým tlačítkem myši.

8. Z místní nabídky, jež se vzápětí zobrazí, vyberte položku Otevřít v …, popřípadě Extrahovat (to v závislosti na vámi použitém programu), a ze seznamu vyberte program pro práci s archivy ZIP. Následně dojde k rozbalení archivu, přičemž operační systém Windows soubor zkopíruje do vámi zadaného umístění (například na pracovní plochu).

9. Chcete-li rozbalený soubor z pracovní plochy nebo z jiné složky (jiné než C:\Windows\Fonts), jednoduše na soubor poklepejte. Zobrazí se okno Instalovat fonty. Nyní klepněte na tlačítko Instalovat a máte hotovo.

Kopírování a rozbalení souboru s fontem

 

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?