Hlavní navigace

Jak poznat falešný profil na Facebooku - 2. díl

29. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © ra2 studio - Fotolia.com
Facebook je plný falešných účtů – účtů osob, které ve skutečnosti neexistují, případně existují, ale jejich účet ovládá úplně někdo jiný. Jak takové falešné profily poznat?

Předchozí díl

4. Nelogický životopis. Předpokládáme, že je možné, aby námi nalezená Alice byla narozena v Bronxu a navštěvovala univerzitu v Helsinkách, je však příliš mladá na to, aby pracovala pro PR firmu z New Yorku. (Napsali jsme do Weber Shandwick, abychom se ujistili o správnosti našeho přesvědčení, a opravdu – nikdo se jménem Alice Taylor tam nepracuje.) Podle služby pro zpětné vyhledávání obrázků Tineye se daná okouzlující profilová fotografie nachází na zhruba padesáti pornostránkách.

Přesto je biografie Alice o něco uvěřitelnější, než tomu u mnoha botů často bývá. Jejich jména a další osobní detaily totiž často nejsou vůbec podobné jakékoliv uvěřitelné realitě.

5. Nemáte žádné uložené zprávy. Chcete s Alicí chatovat? Hodně štěstí. Přestože jsou boty schopny zpracovat žádosti o přátelství – to je jeden z důvodů jejich existence – s nejvyšší pravděpodobností vám neodpoví na žádnou zprávu. Zkusili jme odeslat jednoduchou otázku více než dvěma desítkám robotických účtů, a nepřišla nám ani jedna odpověď.

fb falešný účet

6. Zpravidla prázdná zeď. Neobtěžujte se hledáním aktualizací statusů či jiných znaků humanity, žádný zde nenajdete. Bot je sice čas od času schopen sdílet nějaký ten náhodný odkaz, ale jinak obecně na zdech botů naleznete pouze „lajky“ facebookových společností či produktových stránek a oznámení o nových přátelstvích.

Občas se dočkáte i toho, že se na zdi bota objeví i zprávy jeho nových mužských přátel (viz falešný faktor 2), ale nečekejte, že by se tito muži někdy od Alice dočkali nějaké odpovědi.

7. Ohromná spousta lajků. Tento konkrétní bot je součástí sítě, která byla nastavena tak, aby lajkovala maximálně 20 stránek denně. Jinak by se taky mohla zachytit v sítech bot filtrů Facebooku. Postupně se však počet lajků navýší na několik tisíc, přičemž se často jedná o navzájem se zcela vylučující stránky napříč několika kontinenty.

V jednom dni například Alice „lajkovala“ lékaře z Beverly Hills, Egyptského herce, školu bojových umění v Číně, film „Tattoo nation“ a 16 dalších stránek. Kdyby existovala, byla by to opravdu renesanční eklektička.

Co ale dělat, když na Facebooku narazíte na bota? Nejdůležitější je uznat, že se opravdu jedná o bota. I přes vaši upřímnou víru v to, že by vaším facebookovým profilem mohly být přitahovány přitažlivé cizinky.

Boty existují nejčastěji za účelem ošizení Facebooku a také zmatení lidí, aby si mysleli, že jsou různé společnosti a produkty populárnější, než ve skutečnosti jsou. Některé facebookové sítě botů mohou být dokonce použity k šíření malwaru.

Nejlépe uděláte, když budete takového bota ignorovat a pustíte ho z hlavy, nebo jej nahlásíte pomocí stěží viditelného odkazu Nahlásit/blokovat pod seznamem přátel bota. Pro dokončení procesu budete muset vyplnit další čtyři dialogová okna.

CS24

A pak? Jeden bot sestřelen, dalších 50 milionů čeká.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?