Hlavní navigace

Jak přizpůsobit PC pro rodinu a známé - 1. díl

26. 6. 2013

Sdílet

 Autor: (c) venimo - Fotolia.com
Telefon zvoní uprostřed noci a přerušuje váš spánek nebo v horším případě online hru s vaší partou. Je někdo nemocný? Srazilo auto vašeho psa? Zmateně telefon zvednete a ze sluchátka se ozve zlověstná věta:

Ahoj, promiň, že ruším, ale mám menší problém s počítačem...“

Jestliže jste počítačovým geekem, fungujete možná jako neoficiální technická podpora pro své přátele a rodinu – a podobné věty od nich slyšíte dnes a denně, často v ty nejméně vhodné okamžiky. Víkendy. Dovolené. Noci. Vše ztraceno bojem proti malwaru a ztraceným ikonám Internet Exploreru.

Nemuselo by to tak být.

Namísto běhání a řešení problémů ex post buďte proaktivní! Říká se, že nejúčinnější léčbou je trocha prevence, a pokud si najdete čas na nastavení počítačů vašich známých, ušetříte si do budoucna dost probdělých nocí. Nechceme, aby to znělo příliš dramaticky, ale následující tipy vám mohou pomoci získat zpět vlastní víkendy a dovolené.

Nejdříve počítač opevněte

Předtím, než se pustíte do čehokoliv jiného, vybavte daný počítač bezpečnostním balíkem. Jestliže je váš kamarád nebo rodinný příslušník – říkejme mu pro zjednodušení třeba babička – ochoten investovat do prémiového (rozuměj placeného) řešení, pak je to jenom dobře. V testu amerického PC Worldu si dobře vedly třeba Norton Internet Security, F-Secure Internet Security nebo Trend Micro Titanium Internet Security, můžete využít i řešení od Esetu, AVG, Avastu, Vipre, Aviry či Kasperského. Možností je celá řada a jste-li geekem (proč byste tento článek jinak četli), není třeba se u tohoto tématu vůbec zdržovat.

Poté se ujistěte, že je aktivován firewall integrovaný ve Windows. Běžte do Ovládacích panelů > Systém a zabezpečení > Brána Windows Firewall > Zapnout nebo vypnout bránu Windows Firewall. Jestliže je brána vypnutá, zapněte ji. Samozřejmě, že existují i jiné, lépe přizpůsobitelné firewally, ale pamatujte, že komplikovanost je nepřítelem babiččina počítače. Windows Firewall je dostatečně jednoduchý, to ho šlechtí.

Jakmile je firewall aktivní, nainstalujte na počítač bezplatný antivirový program, který umožňuje automatické aktualizace a skenování a zapíná se po spuštění, což integrovaný Windows Defender nezvládne. (Tuto radu ignorujte, investovala-li již babička do antiviru placeného.) Doporučujeme AVG Free, který se v testu amerického PC Worldu umístil nejvýše, nicméně pokud z mrtvých křísíte archaický typ počítače, volili bychom řešení méně náročné na systémové zdroje. Po instalaci spusťte skenování, abyste se ujistili, že začínáte s čistým štítem, a poté už nastavte pravidelné každodenní (respektive každotýdenní) testy, do nichž babička vůbec nebude muset zasahovat. Ovládání AVG Free je poměrně nekomplikované, takže v něm plánování testů snadno naleznete.

Ujistěte se také, že je váš software nastaven na automatické aktualizace, které ale AVG zvládá standardně.

CS24

Doporučujeme také instalaci Google Chrome a jeho nastavení jako výchozího prohlížeče místo Internet Exploreru. Můžete dle vašeho gusta samozřejmě zvolit i konkurenční Operu nebo Mozillu Firefox. I když – pokud je vaše babička už z dřívějška zvyklá na Internet Explorer, nemusíte ji přeučovat – Microsoft nedávno v oblasti bezpečnosti svého prohlížeče dost pokročil.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?