Hlavní navigace

Jak rozbalit soubor? Tipy na práci s komprimovanými archivy ZIP či RAR

7. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Obdrželi jste soubory v komprimovaném archivu ZIP, RAR, 7Z či tar a nevíte, jak tento archiv rozbalit? Nebo naopak chcete odeslat společně více souborů a potřebujete komprimovaný archiv vytvořit?

Komprese dat byla hojně využívána v dřívějších dobách, kdy bylo z důvodu omezené kapacity přenosných paměťových médií či pomalých internetových přípojek nutné snížení objemu přenášených souborů. Komprimační programy také umožňovaly případné rozdělení objemných souborů na více částí, které bylo následně možné umístit a přenést na více paměťových médiích (například disketách).

Ani v dnešní době však neztratila komprese dat svůj smysl. Mezi uživateli je hojně využívána při odesílání většího množství souborů sbalených do jednoho „balíku“ přes internetové linky. Výhodou takového přenosu je i možnost opatření archivu heslem a tím zpřístupnění dat pouze oprávněným osobám.

Práce s archivy přímo ve Windows 10

Pro samotné otevírání a vytváření komprimovaných archivů ve formátu ZIP lze využít přímo operační systém Windows 10. Ten již nativně formát ZIP podporuje a není tedy problém v něm komprimované archivy jak vytvářet, tak i otevírat. 

Pro zobrazení souborů v archivu a další práci s nimi lze využít Průzkumník souborů, případně nějaký souborový manažer, jako například Total Commander či FreeCommander. Pokud je archiv chráněn heslem, pak budete vyzváni k jeho zadání a až následně vám bude zpřístupněn obsah souborů.

Komprese dat

Pokud budete chtít ve Windows 10 vytvořit komprimovaný ZIP archiv, pak stačí vybrat požadované soubory či složky a následně na tento výběr kliknout pravým tlačítkem myši. Z kontextového menu následně vyberte Odeslat a poté Komprimovaná složka (metoda ZIP).

Komprese dat

Sofistikovanější práce s komprimovanými archivy

Existuje celá řada pokročilých softwarových nástrojů, které umožňují práci s komprimovanými archivy a poskytují současně podporu širšího spektra komprimačních formátů. Mezi nejznámější patří program WinRAR, který se za léta své existence stal prakticky synonymem pro aplikaci tohoto druhu. WinRAR nabízí široké možnosti nastavení, opatření archivu heslem, rozdělení velkých souborů na více částí a podporuje velké množství formátů (samozřejmě včetně RAR a ZIP).

WinRAR je však dostupný jako shareware, tudíž po skončení třicetidenního zkušebního období budete muset jeho licenci zakoupit. Nechme stranou fakt, že program je i po třiceti dnech stále funkční a na nutnost koupě upozorňuje formou notifikace.

Výběr programů:

K WinRARu existuje bezplatná alternativa v podobě volně šiřitelného programu 7-Zip. Ten nabízí taktéž širokou paletu funkcí, dokáže opatřit vytvářený komprimovaný archiv heslem, nebo umí rozdělit velké soubory na více částí. Podpora formátů je ze strany 7-Zip taktéž široká.

Poradí si s dekompresí všech běžně používaných formátů (RAR, ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DMG, EXT, FAT, GPT, HFS, IHEX, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, QCOW2, RAR, RPM, SquashFS, UDF, UEFI, VDI, VHD, VMDK, WIM, XAR a Z). Kompresi provádí pomocí 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 a TAR. 7-Zip se integruje do kontextového menu Windows a jeho použití je tak stejně pohodlné jako v případě nástroje obsaženého přímo ve Windows 10.

CS24

7-Zip

7-Zip

Byl pro vás článek přínosný?