Hlavní navigace

Jak se vyvarovat běžných chyb při stavbě PC - 1. díl

17. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © auremar - Fotolia.com
Jen máloco dokáže člověka tak nadchnout jako stavba vlastního počítače. Tvorba plně funkčního stroje z jednotlivých částí je určena pro lidi kreativní a alespoň průměrně technicky zdatné.

Nejlepší na stavbě PC ale je, že váš vlastní stroj je levnější a více přizpůsobený vaší osobnosti, než jakýkoliv srovnatelný, již složený počítač z obchodu.

Stavba vlastního počítače zní složitě, ale ve skutečnosti se jedná o poměrně intuitivní záležitost. Stále však existuje několik klíčových detailů, které dokážou splést i zkušeného geeka, jenž se příliš nesoustředí. Náš krátký průvodce vám může pomoci vyvarovat se nejběžnějších chyb při budování nového PC – a problémů s nimi spojených.

Než nakoupíte

Dávejte pozor již při nakupování jednotlivých komponent, jinak se může stát, že váš projekt nového vlastnoručního počítače skončí ještě předtím, než s ním začnete.

Stavba PC

Je jasné, že ne všechny součástky v počítači jsou navzájem kompatibilní. Nejevidentnějším příkladem je vztah mezi procesory a pevnými deskami. Například druhá a třetí generace čipů Intel Core (Sandy Bridge a Ivy Bridge) vyžadují pevnou desku s paticí LGA 1155, zatímco čipy Haswell čtvrté generace využívají desky se socketem LGA 1150 a na nadšence zaměřené procesory Extreme Edition vyžadují drahé „motherboardy“ s paticí 2011.

Buďto budete plánovat metodou pokus-omyl – nebo, pokud umíte anglicky, můžete využít web PCPartPicker.com. Ten má v seznamech prakticky jakoukoliv počítačovou komponentu na trhu a díky tomu vám bude umět pomoci s plánováním stavby a informovat vás o jakékoliv potenciální nekompatibilitě součástek. Další funkci stránky – srovnání cen jednotlivých komponent – našinec pravděpodobně nevyužije.

PCPartPicker.com

soutez_casestudy

Rozhodně nešetřete zejména při výběru zdroje energie. Protože rozhodně nestojí za to poskládat dohromady herní mašinu a následně se dozvědět, že jí chybí šťáva. Běžte na web společnosti Thermaltake, kde naleznete praktickou kalkulačku, jež dokáže odhadnout vaši potřebu zdroje podle výkonu. Jestliže kupujete grafickou kartu, kterou je potřeba připojit ke zdroji pomocí jednoho nebo více šesti- či osmipinových napájecích konektorů, ujistěte se, že váš vybraný PSU takovými konektory disponuje.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?