Hlavní navigace

Jak si ušetřit nervy u počítače - 1. díl

26. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Říká se, že život je o detailech. A u počítače to platí dvojnásob. Moderní počítače mají dostatek výpočetního výkonu pro léčbu nemocí nebo zpracování mezd obrovského podniku, aniž by se u toho zapotily...

...to však nic neznamená, pokud vás váš stroj neustále pije krev svými rozmary a nepříjemnostmi sice malými, které ale dohromady tvoří důvod, proč vaši práci u počítače nenávidíte.

Vezměte si systém Windows, který je vybaven mnoha „funkcemi“, které často kolidují s naší představou poklidného používání PC. Už ale nemusíte trénovat hod monitorem do dálky pokaždé, když vás „okna“ opět vytočí. Mohlo by vám stačit přečíst si tento článek.

(Většina obrázků v tomto článku je k dispozici ve větším rozlišení v galerii pod příslušným dílem.)

Otravuje vás Řízení uživatelských účtů? Změňte to!

Řízení uživatelských účtů Microsoftu – to okno, co vždycky vyskočí a zeptá se „Chcete, aby následující program provedl změny v tomto počítači?“ – má ušlechtilý základ. Jeho záměrem je totiž dát vám vědět, když určitý software provádí změny vašeho operačního systému na administrátorské úrovni. To je určitě praktické jako jedna z forem ochrany před malwarem, ale přiznejme si to – ta vyskakovací okna jsou občas pěkně otravná – zejména, pokud se držíte bezpečných zákoutí webu a snažíte se spustit bezpečnostní software jiného výrobce než Microsoftu.

Řízení uživatelských účtů

Jestliže jste si dostatečně jistí na to, abyste Řízení uživatelských účtů (UAC) deaktivovali, je to poměrně jednoduché. Nejprve otevřete Ovládací panely kliknutím na Start > Ovládací panely v jakékoliv verzi Windows, která disponuje tlačítkem Start, případně ve Windows 8 běžte na obrazovku Start s dlaždicemi, zde napište do vyhledávacího políčka Control Panel a klikněte na výsledek.

soutez_casestudy

V dalším kroku běžte následujícím směrem: Uživatelské účty a zabezpečení rodiny > Uživatelské účty > Změnit nastavení nástroje Řízení uživatelských účtů. Vyskočí nové okno, v němž můžete nastavit úroveň UAC, tedy to, jak často a kdy vyskočí ono mnohdy otravné dialogové okno. Nemáte rádi, když se vám ztmaví plocha při každé instalaci aktualizace softwaru? Změňte to. Nebo prostě UAC zcela vypněte. (Je zajímavé, že pro potvrzení změn v Řízení uživatelských účtů opět vyskočí dialogové okno Řízení uživatelských účtů.)

Pokračovaní

Byl pro vás článek přínosný?