Hlavní navigace

Jak si ve Windows správně nastavit zobrazení na dva monitory

25. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pokud pracujete s více aplikacemi současně, mohla by se vám hodit větší pracovní plocha. Získáte ji díky dvěma monitorům. Ukážeme, jak si je správně nastavit ve Windows.

Stísněně se můžete cítit i na tak poměrně velkém monitoru, jako je třeba monitor s úhlopříčkou 24 palců. Úplně postačí, když budete mít na pracovní ploše otevřeno několik oken (a ruku na srdce – kdo je dnes na pracovní ploše nemá)? A ještě daleko horší je to v případě, pokud jste omezeni na obrazovku notebooku. Naštěstí se dá poměrně jednoduše přidat k počítačové sestavě další monitor a pracovní plochu si tak rozšířit.

Každý soudobý stolní nebo přenosný počítač má dnes integrovánu podporu zobrazování na dvou monitorech – v tom problém není. V podstatě potřebujete vlastně jen onen druhý monitor, což je vzhledem k problémům s dodavatelskými řetězci docela oříšek. Ostatně se to netýká jenom monitorů, ale i další elektroniky (a bohužel nejen té). Výsledkem je pak docela znatelný nárůst ceny, nicméně nezoufejte, protože i přes tyto problémy je stále možné najít takové nabídky, které rozhodně stojí za zvážení.

U současných monitorů obvykle najdete nějakou kombinací portů VGA, DVI, HDMI a DisplayPort. Z toho jinými slovy vyplývá, že vždy budete mít hned několik možností, jak monitor připojit k počítači. Při koupi monitoru standardně najdete v balení kromě samotného monitoru kabely VGA a DVI. Pokud budete chtít monitor připojit přes rozhraní HDMI nebo DisplayPort, budete si muset pravděpodobně koupit kabel zvlášť. Není v tom ale žádný problém, protože tyto kabely seženete prakticky v každém obchodě s elektronikou, popřípadě na některém ze specializovaných internetových obchodu, třeba na Amazonu.

V případě nouze můžete jako druhý monitor použít televizi, i když toto řešení s sebou přináší několikero nevýhod. V každém případě budete při konfiguraci druhého monitoru v operačním systému Windows postupovat stejně.

Co se dozvíte v článku
  1. Nastavení zobrazení na dva monitory

Nastavení zobrazení na dva monitory

Krok 1: Připojte kabely od monitoru

Nejprve je třeba zapojit druhý monitor do elektrické zásuvky a následně připojit kabel pro obraz k volnému portu v počítači.

Krok 2: Sdělte operačnímu systému Windows, jak má s oběma monitory zacházet

Klepněte pravým tlačítkem myši na pracovní plochu operačního systému Windows a z místní nabídky, která se vzápětí zobrazí, vyberte možnost Nastavení obrazovky.Za okamžik se zobrazí dialogové okno, kde můžete zadat uspořádání jednotlivých obrazovek. V rozevírací nabídce Více obrazovek pak můžete konfigurovat způsob spolupráce obou obrazovek. Pokud například budete chtít, aby operační systém Windows zacházel s oběma obrazovkami jako s jednou velkou obrazovkou, pak vyberte možnost Rozšířit tyto obrazovky.

Nastavení obrazovky v operačním systému Windows 10: Po stisknutí tlačítka Identifikovat, které najdete pod obrázkem, si budete moci zvolit uspořádání monitorů.

Krok 3: Výběr pořadí monitoru

Přetažením ikon obrazovky v horní části dialogového okna můžete operačnímu systému Windows sdělit, který monitor se nachází vpravo a který vlevo. Ale pozor – pokud to uděláte špatně, bude posouvání myší velmi matoucí.

CS24

Krok 4: Zvolte hlavní obrazovku

Volba Nastavit tuto obrazovku jako hlavní udává, na kterém monitoru se bude nacházet Hlavní panel a tlačítko Start. Pokud tuto možnost nevidíte, je aktuálně vybraný monitor jako hlavní už nastaven.

Na závěr je ještě třeba uvést, že mnohá z výše zmiňovaných nastavení je možné konfigurovat i prostřednictvím pravého tlačítka myši na pracovní plochu a následným výběrem ovládacího panelu pro grafickou kartu.

Byl pro vás článek přínosný?