Hlavní navigace

Jak si zabezpečit PC a nezbláznit se z toho - 3. díl

25. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens - Fotolia.com
V dnešním díle dokončíme část týkající se šifrování e-mailů.

Předchozí díl

Klíče zveřejněte

Když už tedy máte svůj pár klíčů a certifikát pro zrušení hotovy, budete muset dát světu nějakým způsobem vědět, že akceptujete šifrovaný e-mail. Nejlépe to uděláte tak, že nahrajete svůj veřejný klíč na keyserver, kde jej mohou najít ostatní uživatelé – jde víceméně o telefonní seznam pro lidi, kteří myslí na bezpečnost.

Opět tedy otevřete okno správy klíčů OpenPGP – pokud ho již nemáte otevřeeno – a zvolte Keyserver > Odeslat veřejné klíče.

Standardně vám Enigmail doporučí nahrát svůj klíč na pool.sks-keyservers.net. To by mělo být v pořádku, neboť ve skutečnosti nejde o keyserver jako takový, ale o hub, který svou databázi sdílí s více keyservery. Výchozí nastavení samozřejmě můžete změnit kliknutím na vyskakovací menu. Jednou z dalších možností je například přímé odesílání na keyserver univerzity MIT.

Svůj veřejný klíč můžete zveřejnit také na své osobní webové stránce, profilu na Tumblr či na blogu. Pro kopírování svého veřejného klíče běžte zpět do okna správy klíčů a zde zaškrtněte políčko u možnosti Při spuštění zobrazit všechny klíče. Jakmile se v seznamu objeví váš kýžený e-mailový účet, klikněte na něj levým tlačítkem, čímž ho zvýrazníte, a následně pravým. Dále zvolte možnost Kopírovat veřejné klíče do schránky.

Otestujte systém

Takže nyní jste vygenerovali nový pár klíčů a zveřejnili svůj veřejný klíč. Je čas na test – pošlete podepsaný e-mail Adele, e-mailovému robotu OpenPGP.

Podržte tlačítko Shift na vaší klávesnici a potom klikněte na tlačítko Napsat, které se nachází v hlavním okně Thunderbirdu vlevo nahoře. Tento krok otevře okno nové zprávy bez formátování HTML. Adele zvládá pouze prostý text, takže s tučnými hlavičkami, kurzívou a odkazy na weby u ní nepochodíte. Ve skutečnosti je pro zjednodušení lepší psát šifrované e-maily v prostém textu vždy.

Následně vyplňte e-mailovou adresu Adele: adele-en@gnupp.de. Vytvořte předmět a do těla e-mailu napište jakoukoliv zprávu, která vás právě napadne. Potom otevřete menu OpenPGP a ujistěte se, e jsou zde vybrány výhradně možnosti Podepsat zprávu a Připojit můj vlastní veřejný klíč. V průběhu několika málo minut by vám Adele měla odepsat a potvrdit vám, že váš podpis je funkční.

CS24

Jakmile vám Adele potvrdí přijetí zprávy, vítejte ve světě šifrovaného e-mailu!

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?