Hlavní navigace

Jak si zjednodušit přesun na nový e-mailový účet

13. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © Gajus - Fotolia.com
Jestliže se rozhodnete změnit svůj e-mail (ať už z důvodu, že měníte svého poskytovatele internetu, nebo z obav ze sledování ze strany NSA), pak je třeba dodržovat určité kroky, aby byla taková změna co nejméně bolestivá.

Důvodů pro přesun k jinému poskytovateli e-mailu může být více, jedním z nich například spam, kterého se prostě nemůžete zbavit a chodí vám jej čím dál více. Přestože je stěhování do nového e-mailu jednodušší než stěhování do nového domu, může jít o problém, jestliže je se starým „virtuálním domovem“ svázána vaše identita posledních let.

Čtěte dále a dozvíte se pár našich tipů, jak si změnu e-mailu co nejvíce zjednodušit.

1. Nechtějte doménu poskytovatele internetu. Doba, kdy poskytovatel internetového připojení nabízel zároveň i e-mail, je sice spíše minulostí (i když ve Spojených státech i jinde jde o stále běžnou záležitost), nicméně pokud se vám opravdu ještě stane, že získáte nabídku na „firemní“ e-mail (variace na dřívější ISP adresy typu @iol.cz), nevyužívejte jí. Co když budete chtít svého poskytovatele brzy opět změnit? Budete muset znovu řešit stejný problém.

Namísto toho využijte některé z webových e-mailových služeb (Email.seznam.cz, Centrum.cz, Volny.cz a podobně), v nichž budete moci pokračovat nezávisle na svém poskytovateli internetového připojení.

2. Mějte určitý čas na překryv. Jakmile zaregistrujete svůj nový online e-mailový účet, nerušte svou starou schránku hned. Pokud je to možné, používejte obě služby paralelně aspoň měsíc. Nemine vás tak žádná zpráva, která přijde na váš starý účet, a zároveň se můžete chvíli sžívat s tím novým.

3. Dejte vědět rodině a přátelům, ale i firemním kontaktům. Všechny důležité lidi informujte o změně adresy. Požádejte je, aby si z kontaktů smazali vaši starou adresu a nahradili ji novou.

4. Změňte ve svém starém účtu adresu pro odpověď. V průběhu měsíce, kdy budete používat obě adresy najednou, budete bezpochyby stále odpovídat na zprávy, které přijdou na tu starou. V závislosti na službě a/nebo e-mailovém klientu lze v nastavení změnit adresu pro odpověď. Změňte ji tedy na tu novou; kdykoliv vám někdo odepíše kliknutím na „odpovědět“, automaticky zpráva od něj přistane na novém e-mailu.

5. Nastavte si automatické přeposílání zpráv. Jestliže vám to bývalý poskytovatel umožní, nechte si přeposílat všechny e-maily ze staré adresy na novou. Díky tomu nebudete muset neustále kontrolovat starý účet, ale přesto budete mít k dispozici všechny zprávy, které v něm přistanou. Další výhoda „překryvového“ plánu.

soutez_casestudy

6. Aktualizujte online účty a automatické mailery. Tohle je asi největší z komplikací, které vás v takovém případě mohou potkat. Budete totiž muset manuálně aktualizovat svou e-mailovou adresu na Amazonu, PC Worldu, bankovním účtu a podobně. Využijte měsíc překryvu pro sledování zpráv z různých účtů a automatických služeb pro zasílání zpráv, a potom se na všechny tyto služby přihlaste a změňte v nich svou adresu.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?