Hlavní navigace

Jak stáhnout a nainstalovat Windows 8 na nový diskový oddíl

1. 10. 2011

Sdílet

V tomto článku najdete návod, jak stáhnout a nainstalovat Windows 8 Developer Preview na nový diskový oddíl na vašem pevném disku.

Rozhodli jste se vyzkoušet Windows 8? Dobře. Samozřejmě nechcete riskovat a použít tuto verzi, která je ještě ve vývoji, jako svůj hlavní operační systém. Chcete si jej prostě jen vyzkoušet. V tomto článku vám ukážeme, jak stáhnout a nainstalovat vývojářskou verzi Windows 8 do samostatného diskového oddílu (popřípadě na samostatný pevný disk, pokud jej máte k dispozici). Další možností je instalace této verze Windows 8 na virtuální počítač – tímto způsobem instalace se budeme zabývat v dalším článku.

Pokud máte volný samostatný pevný disk, pak je postup relativně snadný. Stáhněte si z webu Microsoft Developer Network příslušný obraz ISO obsahující Windows 8 a vypalte jej na disk DVD. Poté vypněte počítač, vyměňte pevný disk a připojte jej k základní desce. Poté počítač zapněte, a buď stiskněte při startu počítače klávesu, která vám umožní vybrat si médium pro zavádění operačního systému, nebo změňte přímo v BIOSU pořadí zavádění operačního systému tak, aby se nejprve zaváděl operační systém z optického disku. Poté stačí spustit instalaci Windows 8 a nainstalovat operační systém Windows 8 na pevný disk.

Pokud však máte pouze jeden pevný disk, budete muset při instalaci Windows 8 postupovat promyšleně, abyste si neponičili svoji stávající instalaci Windows. Tady se budete muset zabývat problematikou dělení pevného disku na diskové oddíly. Při vytváření diskových oddílů se jedná víceméně o rozdělení celkové kapacity pevného disku na několik částí. Váš operační systém pak tyto části spravuje jako samostatná úložiště.

Předpokládejme, že máte na počítači nainstalován operační systém Windows Vista nebo Windows 7. Otevřete Ovládací panely a poklepejte na ikonku Nástroje pro správu. Poté vyberte položku Správa počítače. Po otevření okna klepněte na položku Správa disků, která se nachází v podobě podsložky u složky Úložiště.

uloziste

Zobrazí se váš pevný disk (a optický disk). Váš primární pevný disk by již měl být rozdělen na část označenou popiskem Rezervováno systémem a na svazek s označením C:\.

disk

Klepněte pravým tlačítkem myši na svazek C:\ a z místní nabídky vyberte položku Zmenšit svazek a následně zmenšete velikost svazku asi o 16 GB (pokud budete instalovat 32bitová Windows 8), nebo o 20 GB (budete-li instalovat 64bitová Windows 8).

sprava

Nyní se vedle svazku C:\ zobrazí nová černobíle zbarvená část představující nepřiřazené místo. Klepněte na ni pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Nový jednoduchý svazek a klepněte na tlačítko Další, čímž se dostanete k přiřazováním písmen a diskových cest.

priradit

Zde přiřaďte novému svazku libovolné písmeno. Stiskněte tlačítko Další a svazek pojmenujte. Po stisku tlačítka Další a následně Dokončit pak proveďte rychlé formátování svazku systémem souborů NTFS.

format

soutez_casestudy

V dalším kroku vypalte obraz ISO s Windows 8 na disk. Použít můžete některý z programů pro vypalování, kupříkladu Imgburn nebo CDBurnerXP. Po vypálení restartujte počítač, přesuňte se do BIOS Setupu (obvykle stiskem klávesy Delete či jiné klávesy) a změňte pořadí zařízení, z nichž se bude zavádět systém, a to tak, aby počítač zaváděl jako první operační systém z optické mechaniky. Jakmile se počítač spustí z optické mechaniky, nainstalujte Windows 8 do nového diskového oddílu (poznáte jej podle písmenka, které jste tomuto oddílu přiřadili dříve).

A na závěr ještě jeden speciální tip: Když budete Windows 8 zavádět poprvé, budete mít možnost upravit zavádění systému – budete si totiž moci vybrat, který operační systém se má zavádět standardně. Doporučujeme, abyste si pro standardní zavádění vybrali operační systém Windows 7 (tento operační systém se vybere, pokud po uplynutí určitého časového intervalu nevyberete ze seznamu žádný z nainstalovaných operačních systémů).

Byl pro vás článek přínosný?