Hlavní navigace

Jak ušetřit čas u počítače - 1. díl

12. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Kirill Kurashov - Fotolia.com
Jak nejlépe rozlišit experta od laického uživatele počítače? Expert nemrhá časem. Čas jsou přece jen peníze, a existuje spousta způsobů, jak urychlením i těch nejzákladnějších počítačových úloh čas i peníze ušetřit.

V následujícím seriálu vám pomůžeme stát se takovým expertem. Postupně si představíme celkem 20 věcí, které můžete udělat k tomu, abyste efektivněji využívali čas strávený u počítače. I kdyby vám měl každý z těchto triků ušetřit jen pět minut týdně, do roka to už budou hodiny, které můžete věnovat třeba sami sobě.

1. Osekejte délku trvání schůzek

Less Meeting

Pracovní schůzky jsou nutným zlem, ale nemusejí vám narušit produktivitu, alespoň pokud je udržíte pod kontrolou. Služba „minutovníku“, která klade největší důraz na rychlost, je Less Meeting. Obsahuje standardní funkce plánování průběhu schůzky včetně sady stopek, které vám pomohou schůzku včas ukončit. Ještě předtím, než její účastníci začnou zívat.

2. Naučte se klávesové zkratky v Microsoft Office

Abyste ovládli jakoukoliv aplikaci, musejí si vaše prsty zapamatovat její „hot keys“, tedy kombinace kláves pro ovládání bez myši. Asi už znáte ty základní, jako Ctrl-C pro kopírování, nicméně ve Windows existují zkratek mraky a v jakékoliv desktopové aplikaci jakbysmet.

KeyRocket

Nejhorší věc, co můžete udělat, je celé hodiny sedět a tvořit si „cheatovací“ papír nebo tabulku v Excelu s jednotlivými zkratkami. Zkuste spíše KeyRocket, utilitu, která vám napoví zkratky přesně ve chvíli, kdy je potřebujete. Její plná verze stojí 30 dolarů (asi 600,- Kč).

3. Kupte si druhý monitor

Jestliže pravidelně pracujete ve cíve programech najednou, potom vám minimalizace a maximalizace jednotlivých oken zabírá více času, než si uvědomujete. Minimalizace Outlooku, kontrola položky v Excelu a následný návrat do Outlooku navíc naruší vaši pozornost a je pak velmi těžké začít se znovu soustředit.

Druhý monitor

soutez_casestudy

Tak na co ještě čekáte? Kupte si druhý monitor. Jestliže potřebujete velký prostor pro editaci videí nebo jinou náročnou činnost, zvažte používání i více než dvou monitorů. Pro jednoduché přecházení mezi aplikacemi a jednotlivými úlohami není praktičtějšího řešení.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?