Hlavní navigace

Jak ušetřit čas u počítače - 2. díl

13. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Silkstock - Fotolia.com
Jak nejlépe rozlišit experta od laického uživatele počítače? Expert nemrhá časem. Čas jsou přece jen peníze, a existuje spousta způsobů, jak urychlením i těch nejzákladnějších počítačových úloh čas i peníze ušetřit.

Předchozí díl

4. Pro zrychlení PC využijte vizualizér disku

WizTree

Jestliže máte tendenci zaplňovat disk do posledního megabajtu a čistíte prostor jenom tehdy, když ho opravdu potřebujete, významně si tím zpomalujete počítač, zejména pokud se jedná o systémový disk Windows. Řešením je uvolnit co nejvíce místa, hned teď. Mohl by vám s tím pomoci vizualizér pevného disku, například WizTree, který disk prohlédne a řekne vám, které programy a soubory si uzurpují nejvíce místa.

5. Zakažte obrazovku s heslem ve Windows 8

Hesla jsou důležitá, ale ne vždy nutná. Pokud například přechováváte svůj počítač v uzamčené domácí kanceláři a není plný extra hodnotných dat (nebo jsou tato data již chráněna jiným způsobem), promarníte na zamykací obrazovce Windows 8 cenné sekundy pokaždé, když budete počítač spouštět. Abyste se této startovací obrazovky zbavili, budete potřebovat přístup k příkazovému řádku, který spustíte klávesovou zkratkou Win+X a následně volbou Příkazový řádek. V příkazovém řádku napište control userpasswords2 a zmáčkněte Enter. V následujícím dialogovém okně odškrtněte zaškrtávací políčko u první možnosti, tedy té, že „uživatelé musejí na tomto počítači zadávat uživatelské jméno a heslo“. Klikněte na OK a potvrďte dvojím zadáním svého aktuálního hesla. Restartujte počítač.

6. Vytvořte si na počítači zvláštní uživatelský účet

Jestliže se vám na počítači míchají osobní a pracovní data, je čas je oddělit. Vytvořte si na svém domácím počítači zvláštní uživatelský účet pro pracovní účely, což dramaticky sníží počet věcí, které by vás mohly rozptylovat. Mnohem snadněji také naleznete pracovní soubory a aplikace vždy, když je potřebujete.

ICTS24

Pro tvorbu nového uživatelského účtu ve Windows 8 běžte na obrazovku Nastavení a klikněte na panel Uživatelé (druhý shora). Úplně dole najděte možnost pro přidání nového uživatele. Windows vám doporučí, abyste pro novou identitu použili účet Microsoft, tuto možnost však můžete jednoduše odmítnout a vytvořit si raději lokálního uživatele.

Pokračování