Hlavní navigace

Jak vybrat černobílou laserovou tiskárnu - 1. díl

23. 12. 2010

Sdílet

V tomto článku vám přinášíme test šesti základních modelů černobílých laserových tiskáren. Která z nich bude pro vaše potřeby nejvhodnější?

Většina výrobců dnes prodává své základní modely černobílých laserových tiskáren od cca 2500 Kč (Samsung ML-1660) až po 5750 Kč (Kyocera FS-1120D). V běžných obchodech se ale ceny pohybují často značně pod doporučenou cenou výrobce. V obchodě tak pořídíte vítězný produkt z našeho testu, tiskárnu Kyocera FS-1120D, již za cca 3600 Kč. Výkon všech námi testovaných tiskáren při vlastním tisku naprosto postačí pro všechny standardní tiskové úlohy prováděné na domácích počítačích. Například tiskárna Kyocera FS-1120D vytiskla na papír 20stránkový dokument ve Wordu za cca 47 sekund, tiskárna Samsung ML-1660 potřebovala pro vytištění stejného dokumentu 83 sekundy.

Pokud patříte mezi ty uživatele, kteří tisknou převážně text, pak byste rozhodně měli pouvažovat o tiskárně Samsung ML-1660. Tiskárna při tisku vytváří na papíru velmi jasné a čisté písmo. Případné roztřepené okraje písmen se v podstatě nedají rozeznat ani pod lupou. Stejně kvalitní tisk vám poskytne ale i tiskárna Brother HL-2035.

 

 

Chcete-li tisknout schémata či dokonce obrázky, pak je u tiskárny rozhodující schopnost tisku různých odstínů šedé. Při tisku náčrtů na tiskárně Epson Aculaser M1200 jsme se setkali s velmi jemným a rovnoměrným rastrováním. Velmi kvalitní náčrty přenesly na papír i tiskárny Brother HL-2035 a Samsung ML-1660.

Fotografie nejlépe tiskla tiskárna Samsung ML-1660. Obrázky na papíře byly bez pruhů a s dobře rozloženými úrovněmi šedé. Vítěz testu – tiskárna Kyocera FS-1120D sice tiskla rychle, ale co se týče kvality tisku, pak dosáhla ve všech oblastech spíše průměrných výsledků.

Výbava: Nadstandardní i u základních modelů

Existují dva typy tiskáren: tiskárny GDI, u nichž data pro tiskárnu připravuje přímo počítač a tiskárny postscriptové, které komunikují vlastním jazykem. To se samozřejmě odráží i na cenách tiskáren: tiskárny GDI, jako je kupříkladu HP Laserjet P1102w jsou levnější než tiskárny PCL, kam patří například Kyocera FS-1120D.

Používáte-li počítače s jiným operačním systémem než Windows, pak doporučujeme pořídit si spíše tiskárny typu PCL. Pro náročnější tiskové úlohy potřebujete tiskárnu, která rozumí i jazyku pro popis stránek – postscriptu. Pomocí takové tiskárny pak můžete tisknout na papír například i prospekty či jiné náročnější tiskoviny. Postscript z námi testovaných tiskáren zvládá pouze Kyocera FS-1120D. Jedná se rovněž o jediné zařízení s duplexní jednotkou pro oboustranný tisk.

Moderní cenově výhodné tiskárny se připojují k počítači přes rozhraní USB 2.0. S jinými možnostmi připojení se takřka nesetkáte. Z námi testovaných zařízení má pouze tiskárna Canon i-Sensys LBP3010 navíc ještě starý paralelní port. U tiskárny HP Laserjet P1102w je dokonce integrována možnost bezdrátového připojení, což je ideální pro použití v domácí bezdrátové síti.

Jednoduché ovládání je předností

Vámi vybraná tiskárna by v první řadě měla mít dostatečně velký zásobník na papír a na potištěné papíry. Tiskárny Brother HL-2035 a Kyocera FS-1120D mají zásobníky na papír o kapacitě 250 listů. Pouze tiskárna Kyocera FS-1120D má zásobník velikosti 250 listů i na potištěné papíry. Ostatní tiskárny v textu mají zásobníky na čistý papír o velikosti 150 listů a do zásobníku na potištěný papír se pak vejde pouze 100 listů.

 

 

Pokud to bude jen trochu možné, určitě uvítáte možnost tisku na dopisní obálky, tisk pozvánek na tužší papír či tisk na fólie pro zpětný projektor. Proto při výběr tiskárny věnujte odpovídající pozornost i tomu, na jaké materiály tiskárna dokáže tisknout. Na dopisní obálky či fólie zvládají tisknout všechny testované tiskárny. Na tvrdý papír do 220 g/m2 dokáží tisknout pouze tiskárny od firem HP a Kyocera.

Věnujte pozornost i tomu, zda se dají do tiskáren jednoduše instalovat kazety s tonerem i válec. U modelů s oddělenými tonerovými kazetami, jako je kupříkladu tiskárna Kyocera FS-1120D nebo Epson Aculaser M1200, vzniká nebezpečí, že si při jejich výměně umažete prsty. Daleko jednodušší je, když kazeta a válec tvoří jeden celek, jako je tomu u tiskárny HP Laserjet P1102w.

Hlučnost při provozu: velké rozdíly

Laserové tiskárny dokáží být při tisku velmi hlučné. Velký rámus vydávaly při tisku tiskárny Brother HL-2035 a Kyocera FS-1120D. Naměřili jsme u nich hlučnost na úrovni 10 sonů. Daleko tišší je v tomto ohledu tiskárna Canon i-Sensys LBP3010, a to s hlučností 7 sonů. Nervy vám ušetří i to, když tiskárna po dokončení tisku okamžitě ztichne. V tomto ohledu se příkladně chová opět tiskárna Canon i-Sensys LBP3010, která po dokončení tisku ztichne až na úroveň 0,1 sonu. U tiskáren Brother, Epson a Kyocera je tomu jinak: tyto tiskárny byly po tisku s hlučností na úrovni 2,9 sonu ještě docela dost slyšet.

Dávejte pozor na náklady na tisk jedné stránky a na spotřebu elektrické energie

Při rozhodování o tom, kterou tiskárnu koupit, určitě budete potřebovat i údaj o nákladech na tisk jedné stránky. Ten si ale můžete snadno spočítat. K tomu potřebujete znát cenu osvětlovacího válce a kazety s tonerem, a také údaje o životnosti obou komponent, obvykle počítaný na základě tisku textu na 5 procentech pokrytí černou barvou v normálním tiskovém režimu. Náklady na papír se obvykle nezapočítávají. Cenu toneru a válce podělte počtem stránek. Oba výsledky pak sečtěte.

Vítěz tohoto srovnávacího testu, tiskárna Kyocera FS1120D, má náklady na stránku ve výši 0,65 Kč. Nicméně i relativně nejhorší tiskárna v tomto srovnávacím testu, Epson Aculaser M1200, která se umístila na šestém a posledním místě, je se svými náklady ve výši 1,20 Kč levnější než naprostá většina inkoustových nebo barevných laserových tiskáren.

Vzhledem k nestále rostoucím cenám elektřiny určitě oceníte, když při stisku tlačítka pro vypnutí tiskárny tiskárnu skutečně úplně vypnete. Takové tlačítko mají všechny námi testované tiskárny, ale pouze tiskárny od firem Brother, Epson a Kyocera po vypnutí tlačítkem skutečně žádný elektrický proud neodebírají.

Velmi důležitá je i spotřeba v režimu, kdy je tiskárna připravena tisknout, neboť právě v tomto režimu stráví tiskárna nejvíce času. Nejúspornější byla v tomto testu tiskárna HP Laserjet P1102w s pouhými 1,7 W. Na druhé straně se objevila tiskárna Kyocera FS-1120D, a to se spotřebou celých 9,5 W.

Shrnutí: díky nízkým nákladům jsou černobílé laserové tiskárny naprosto bezkonkurenční

Levné černobílé laserové tiskárny jsou vhodné pro všechny ty, kteří potřebují tisknout spoustu textů a černobílých obrázků. Tiskárny tohoto typu se v současnosti staly tak lacinými, že se vyplatí koupit je i jako druhé tiskárny pro tisk dopisů a jiných textových dokumentů vedle tiskáren inkoustových. Díky neporovnatelně nižším nákladům na tisk jedné stránky se vám peníze vložené do jejich koupě rychle vrátí.

Chcete vědět víc?

Rychlost tisku: Laserové tiskárny se dělí do několika rychlostních tříd. Tiskány, jež dokáží vytisknout za minutu 14 až 30 stránek, patří do segmentu základních zařízení. Nespoléhejte se však v žádném případě na údaje od výrobce. Tyto informace platí pouze pro tzv. režim kopírování, kdy jsou stránky již připraveny v tiskárně a stačí je jen vytisknout. Čas, který je třeba pro přípravu zobrazení stránky, počítačem nebo tiskárnou, však výrobci tiskáren obvykle nezohledňují.

 

 

Například tiskárna Brother HL-2035 například vytiskla 20stránkový dokument za přibližně 73 sekund. To odpovídá asi 16,5 stránkám za minutu. Už z této hodnoty vyplývá, že při tisku čistého textu je tiskárna o 1,5 stránky za minutu pomalejší než udává výrobce. Tiskárna Kyocera FS-1120D vytiskla při našem testu 12tistránkový dokument ve formátu PDF rychlostí okolo 17 stránek za minutu. Přitom podle údajů výrobce se má jednat o tiskárnu o rychlosti 30 stránek za minutu.

Jak se testovalo: U každé testované tiskárny jsme hodnotili rychlost, kvalitu tisku, spotřebu, ovládání, výbavu a servis. K výsledné známce z testů jsme následně přidali hladinu.

Rychlost: Hlavní pozornost se při hodnocení rychlosti laserových tiskáren soustřeďuje na tisk textu, protože právě to je hlavní oblast nasazení tohoto typu tiskáren. Právě z tohoto důvodu byl zvolen tisk 20stránkového dokumentu. Tento dokument byl založen na tzv. normalizovaném dopisu, v němž však bylo na každé stránce něco změněno, aby se tiskárna nepřepnula do režimu kopírování.

Při tisku 12stránkového souboru ve formátu PDF se testovala rychlost tisku dokumentu obsahujícího text, obrázky a fotografie. Zároveň se sledovala doba, kterou tiskárna potřebuje pro přepnutí z úsporného režimu a následně vytištění první stránky. Ostatně v praxi se laserová tiskárna nachází převážně v úsporném režimu.

Kvalita tisku: Při testu se prováděl tisk normalizovaného dopisu ve standardní a nejvyšší kvalitě, a poté se programem pro práci s obrázky (Visio) zjišťovalo, do jaké míry si tiskárna poradí s jemnými čarami. Na základě velmi zvětšené fotografie vzorového písma (Arial o velikosti 4 body) se na této testovací stránce stanovovala ostrost jednotlivých znaků. Pomocí dalšího obrázku vytvořeného v program Visio se pak testovalo, do jaké míry dokáže tiskárna postihnout rastrování. Tisk barevné fotografie zase prozradil, jak dobře dokáže tiskárna převádět barvy do stupňů šedé a jak odstupňuje různé odstíny tmavých barev.

Spotřeba toneru: Zde je důležitá životnost a náklady na světlocitlivý válec a patronu s tonerem. Z těchto nákladů se pak počítaly náklady na tisk jedné stránky (jednalo se o tisk dokumentu s pokrytím černou barvou na úrovni 5 procent, náklady na papír se neuvažovaly). Také se zjišťovalo, zda se nová tiskárna dodává s tonerem na vyzkoušení – tyto patrony mají ale daleko menší životnost. V úvahu se brala i spotřeba elektrické energie při provozu, v úsporném režimu a při vypnutí tiskárny.

Ovládání: Kromě kvality zpracování tiskárny se hodnotilo i množství práce potřebné na instalaci a ovládání hardwaru a softwaru. Výměna toneru anebo osvětlovací jednotky by měla být co nejjednodušší a nejrychlejší. V úvahu se bralo i množství formátů, na něž je schopna tiskárna tisknout a média, s nimiž lze pracovat. Dalším faktorem bylo i množství různých nastavení tiskárny pomocí případně existujících ovládacích prvků nebo prostřednictvím ovladače. Samozřejmostí byl bezproblémový posun papíru.

Také se testovalo, jak podrobný a přehledný je popis zařízení v příručce. Ve zvukové komoře se pak měřila hlučnost při provozu tiskárny, v úsporném režimu a režimu spánku. Zároveň se zohledňovaly i prostorové nároky jednotlivých tiskáren s nasazeným zásobníkem papíru a se zásobníkem na vytištěný papír.

Výbava: Správná tiskárna by měla dostatečně velký zásobník na čistý i potištěný papír. V testovacím centru se zjišťovaly i možnosti připojení tiskárny k počítači. Výhodou byla existence zásuvky pro připojení do sítě, popřípadě modul pro připojení do bezdrátové sítě WLAN. V hodnocení se objevila například i standardně nainstalovaná duplexní jednotka pro oboustranný tisk, obrazovka či integrovaná emulace Postscriptu.

CS24

Servis: Velmi důležitá je i délka záruky. V hodnocení se objevila i existence hotline linky do servisního střediska či informace výrobce na internetu. Ve výsledném hodnocení se také objevilo, zda jsou internetové stránky výrobce přehledné a jak rozsáhlá je nabídka pomoci, která je dostupná ke stažení.

Druhý díl článku, v němž si detailně popíšeme jednotlivé testované tiskárny, očekávejte na našem webu začátkem příštího týdne.

Byl pro vás článek přínosný?