Hlavní navigace

Jak vybrat notebook na vysokou - 1. díl

26. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © Pavel Losevsky - Fotolia.com
Blíží se podzim a škola pomalu klepe na dveře. Chystáte-li se na vysokou školu, budete potřebovat slušný notebook, který vám pomůže překonat dlouhé hodiny studia. Nabízíme několik rad, jak takový notebook vybrat.

Co budete potřebovat

1. Dlouhou výdrž baterie

Nezáleží na tom, jak pečlivě plánujete svůj rozvrh. Přijdou dny, kdy budete ve škole od rána do noci – a používat svůj notebook nonstop, na což nemusí být připravena jeho baterie. Modely se čtvrtou generací procesorů Core (neboli Haswell), jsou trochu dražší, ale jsou extrémně skromné, co se spotřeby energie týče. Tyto procesory poznáte podle toho, že jsou označeny jako série 4000, například Core i4-4010U.

Dell XPS 13

2. Nízkou hmotnost, úzký profil

Celodenní přenášení knih a dalších učebních pomůcek může být testem vaší fyzické výdrže. Notebook, který je štíhlý (aby se vešel i do toho nejvíce nacpaného batohu) a lehký, by vaši únavu mohl poněkud zmírnit. Populárními alternativami ke konvenčním notebookům jsou notebooky hybridní, případně tablety s plnohodnotnou klávesnicí, které kombinují to nejlepší z notebooků a tabletů. Je ovšem pravdou, že tato zařízení nejsou zrovna z nejlevnějších.

3. Komfortní klávesnici

soutez_casestudy

Ať už píšete ročníkovou práci, píšete přátelům přes sociální sítě či prokrastinujete na webu, bude klávesnice vašeho zařízení notně přispívat k vaší (ne)spokojenosti. Měla by být dostatečně velká na to, abyste nedostali křeče do rukou, ideálně podsvícená, abyste ji viděli i ve ztmavlé aule nebo na kolejích, a dostatečně tvrdá na to, aby přežila do dalších letních prázdnin. Také doporučujeme vyzkoušet si nový stroj v obchodě předtím, než jej koupíte, abyste si vyzkoušeli, zda vám osobně klávesnice vyhovuje. Například tvrdost kláves, jejich reakce, ale i rozmístění. Autor tohoto článku si například neprozřetelně koupil zařízení s klávesnicí, na níž se tlačítko Home nachází napravo od Backspace. Při rychlém psaní se tak stává, že místo mazání jednotlivých písmen v textovém editoru kurzor omylem přeskakuje na začátek řádku, načež začne mazat konec řádku předchozího. Takové nuance jsou docela otravné.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?