Hlavní navigace

Jak vyčistit počítač infikovaný malwarem - 1. díl

4. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © bloomua - Fotolia.com
Snažíte se, jak to jde, abyste svůj počítač ochránili před škodlivými snahami digitálního světa. Někdy to však nepomáhá.

Pravidelně aktualizujete svůj antivirus. Vyhýbáte se neznámým webům. Neotevíráte podezřelé přílohy e-mailu. Máte aktualizované plug-iny nebo se je snažíte nepoužívat.

Proti všem předpokladům se ale do vašeho PC může nastěhovat nový trojský kůň. Ať už jste majitelem infikovaného počítače vy, nebo byste s čištěním rádi pomohli některému ze známých, nabízíme vám metodický pokyn, který můžete použít pro určení konkrétního problému, způsobu skenování i při další prevenci.

1. Potvrďte infekci

Je daný počítač opravdu infikovaný? Někteří lidé svádějí na virus všechno: od špatné zvukové karty po svou vlastní hloupost. Prvním krokem při léčení systému je určit, jestli opravdu máte co do činění s virem, nebo máte problém s hardwarem, softwarem či prostorem mezi židlí a klávesnicí.

Jestliže je váš počítač neobyčejně pomalý, nebo vypadá, že dělá spoustu věcí, které jste mu nenakázali, sám od sebe, máte k podezření důvod. Ale předtím, než uděláte závěr, že je za tyto věci opravdu zodpovědný virus, otevřete Správce úloh systému Windows (pravým tlačítkem klikněte na hlavní panel a z menu zvolte Správce úloh) a v panelu Procesy zkontrolujte, zda v pozadí neběží nějaké zvláštní nebo neznámé aplikace – zejména takové, jejichž název nedává smysl a které nemají v popisu uvedenou žádnou důvěryhodnou autoritu. Například takový zvláštně vypadající proces „wuauclt“ je v pořádku, protože pochází od Microsoftu (konkrétně se jedná o součást služby Windows Update).

Samozřejmě, že se jedná pouze o základní první krok, protože nic nezastaví kus malwaru od toho, aby se maskoval jako legitimní proces. Útočníkům nikdo a nic nebrání v tom, aby svým výtvorům dali normálně vypadající jméno. Nicméně když už jsme u toho, byli byste překvapeni, jak často se malware prozradí zvláštním a netypickým názvem.

2. Hledejte jasné znaky malwaru

Dobře udělaný malware preventivně zablokuje vaše snahy o jeho odstranění. Jestliže váš počítač není schopen načíst utility, které by vám mohly pomoci malware odstranit manuálně – jako msconfig či regedit – buďte podezíraví. Jestliže se ale náhle přestane načítat antivirový program, je to už jasné varování.

CS24

Někdy je útok zřetelnější. Jestliže se náhle objeví program, který nepoznáváte, a začne zobrazovat zvláštní varování a vyzývá vás ke spuštění .exe souboru nebo vás prosí o číslo platební karty, je váš počítač zcela jistě infikován. Nikdy, opakujeme nikdy nepředávejte informace o vašich platebních kartách programu nebo webové stránce, které se vás snaží varovat, že váš počítač umírá. Bude se s vysokou pravděpodobností jednat o škodlivý program, strach vyvolávající malware, které se vás snaží vystrašit varováními o konci světa, katastrofickou virovou infekcí nebo ještě něčím horším za tím účelem, abyste mu předali své soukromé informace.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?