Hlavní navigace

Jak Windows vyhledávají soubory? - 1.díl

2. 6. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Pokud potřebujete na počítači najít nějaký soubor, pak vystačíte i s nástrojem pro vyhledávání integrovaným ve Windows – musíte ale znát ty správné triky.

Při vyhledávání souborů a složek je možné použít i nástroj integrovaný v Průzkumníku Windows (ve Windows 8 Průzkumníku souborů). I když to tak možná nevypadá, jedná se o poměrně mocný nástroj, ovšem pokud chcete při jeho používání dosáhnout uspokojivých výsledků, musíte vědět, jak s ním zacházet.

Úvod

Na první pohled vypadá nástroj pro vyhledávání integrovaný ve Windows jednoduše, ale jako by toho moc neuměl. Když otevřete Průzkumníka Windows (ve Windows 8 Průzkumníka souborů) a do políčka pro vyhledávání zadáte nějaký výraz, pak se zobrazí všechny soubory, které tento výraz obsahují. Nicméně toto všechno je jen velmi malý zlomek toho, co všechno Průzkumník souborů dokáže.

Ještě předtím, než začnete vyhledávat, vyberte si umístění, v němž budete chtít vyhledávat. Otevřete Průzkumníka Windows /souborů a přesuňte se do složky, v níž budete chtít vyhledávat. Pokud nevíte, kde byste měli vyhledávat, zkuste složku Dokumenty, složku se svým uživatelským jménem, popřípadě celý disk. Windows pak budou prohledávat tuto složku a její podsložky.

Nezapomeňte na jeden důležitý fakt: vyhledávání v neindexovaných složkách celý proces vyhledávání významně zpomaluje. Co se tedy vlastně vůbec indexuje? Standardně se indexují vaše knihovny (Dokumenty, Hudba, Obrázky a Video), složka s elektronickou poštou a další složky, kam se ukládají data uživatelů. Chcete-li přesně vědět, které složky se indexují, zadejte do políčka pro vyhledávání v nabídce Start, popřípadě do panelu Šém ve Windows 8 výraz index a ze seznamu nalezených položek vyberte položku Možnosti indexování.

Možnosti indexování

Jakmile se v okně Průzkumníka přesunete do požadované složky, zadejte do políčka pro vyhledávání, které se nachází v pravém horním rohu okna Průzkumníka výraz, který chcete vyhledávat. Vzápětí se vám zobrazí seznam všech souborů, které obsahují tento výraz buď v názvu souboru, v obsahu souboru, popřípadě v metadatech.

Pokud ale do políčka pro vyhledávání zadáte slov několik, pak se celá záležitost poměrně zásadně komplikuje. Pokud například použijete jako výraz pro vyhledávání slova počítačová myš (v tomto případě se velká a malá písmena abecedy nerozlišují), zobrazí se ve výsledcích vyhledávání všechny soubory obsahující název počítačová myš. Mimoto ovšem se ve výsledcích vyhledávání zobrazí i všechny soubory, které obsahují slovo počítačová a slovo myš, a to i přesto, že tato slova nejsou v těchto vyhledaných souborech vedle sebe.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?