Hlavní navigace

Jak zálohovat?

7. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
V minulém tipu jsme se zabývali nevhodností zálohování na interní úložiště. Nyní si něco řekneme k zálohování jako celku.

V minulém tipu jsme se zabývali nevhodností zálohování na interní úložiště. Nyní si něco řekneme k zálohování jako celku.

Abychom si to vyjasnili – nezálohování je stejně špatný nápad jako neaktualizování antivirového programu – nebo nezapínání pásů v autě. Vším tímhle si říkáte o problém.

Pro zálohu souborů existuje spousta technik, strategií a programů. Nebudeme zde mluvit o všech, dotkneme se ale nejdůležitějších problémů a poskytneme vám pár doporučení.

Nejprve si odpovězte na otázku: Jestliže by váš pevný disk zítra umřel, byli byste schopni jej nahradit? Nemyslíme Windows nebo Office, ale vaše vlastní soubory – dokumenty, tabulky, fotky, e-maily, hudební kolekci, atd. To jsou vaše data – tedy to, co musíte (nebo byste měli) zálohovat každodenně. To samozřejmě neznamená, že byste měli kopírovat každý den každý jeden soubor, ale pouze ty soubory, které jste vytvořili, stáhli nebo změnili od vaší poslední zálohy. Tuhle práci zvládne každý běžný zálohovací program. Dobrý zálohovací program navíc uloží více verzí každého souboru a nechá vás vybrat, za jakých podmínek odstranit staré verze, aby uvolnily místo těm novým.

Jak jsme již psali včera, doporučujeme zálohovat na externí pevný disk. Takové disky jsou poměrně levné, rychlé a jednoduše se s nimi pracuje. Jednou denně byste měli disk zapojit, spustit zálohu a potom disk zase schovat do šuplíku (nejlépe v jiné místnosti, bojíte-li se přírodní či jiné katastrofy). My pro zálohy používáme Cobian Backup. Nic nestojí a je víceúčelový. Zvládá vše, co v oblasti záloh potřebujeme.Na konci pracovního dne jen zapojíme disk, spustíme Cobian a pak už můžeme dělat cokoliv jiného. Jakmile Cobian skončí, vypne počítač (což je jenom možnost, ne dogma).

Cobian

Případně byste mohli zvážit zálohování do cloudu. Takový postup vaše zálohovaná data ochrání dokonce ještě lépe než zálohování na externí disk. Jestliže vám vyhoří dům, přijdete sice o počítač, záloha vám však zůstane.

Online zálohy však trvají déle (úvodní plná záloha může zabrat několik dní) a rozhodně nejsou praktické pro opravdu velké soubory, jako jsou videa.

Pro online zálohu používáme Mozy, údajně jsou ale dobré i Carbonite a IDrive.

CS24

MozyHome

Příští tip bude pro někoho možná trochu opakování - řekneme si totiž něco o zálohování v systému Windows 7.

Byl pro vás článek přínosný?