Hlavní navigace

Jak zdarma vytvořit nejlepší sadu pro ochranu PC - 5.díl

5. 2. 2018

Sdílet

 Autor: © agsandrew - Fotolia.com
Pokud chcete ochránit svůj počítač před všemi možnými útoky a hlavně zdarma, pak jste tady správně.

Předcházející díl

 

Máte počítač? Pak je to jasné – stáváte se clem potenciálního útoku. A samozřejmě potřebujete odpovídající ochranu.

To platilo před deseti lety a platí to stále, a to i přes obrovský pokrok v úrovni zabezpečení, kterého Microsoft v oblasti ochrany svého operačního systému bezesporu dosáhl. Při řešení ochrany svého počítače máte na výběr ze dvou možností: buď budete každý rok za ochranu počítače platit výrobci bezpečnostního balíku, nebo vezmete otázku zabezpečení počítače do svých rukou. Pokud si zvolíte tu druhou možnost, pak to pro vás znamená, že si zjednodušeně řešeno vytvoříte vlastní balík nástrojů pro zabezpečení, a to z různých zdarma dostupných nástrojů.

Podpořte zabezpečení vašeho internetového prohlížeče

I s tím nejlepším bezpečnostním balíkem v počítači může ochrana počítače selhat, jakmile se připojíte k Internetu.

McAfee SiteAdvisor kontroluje odkazy ve výsledcích vyhledávání a pomoc malé ikonky vedle odkazu naznačuje, zda je bezpečné tuto internetovou stránku navštívit. Funguje rovněž i na sociálních sítích, jako je Twitter nebo Facebook, které se pomalu, ale jistě stávají doslova minovými poli díky masivnímu používání zkracovačů URL či semeništěm odkazů pochybného původu.

Používáte-li jako internetový prohlížeč program Firefox, pak doporučujeme vaší pozornosti rozšíření NoScript, což je rozšíření, které blokuje spuštění veškerého kódu JavaScriptu do toho okamžiku, dokud jej sami nepovolíte. Pravda, jedná se o nástroj pro pokročilejší uživatele, který může zakázat určité funkce na internetových stránkách, které navštívíte, na druhou stranu vám pomáhá chránit se před všudypřítomnými online útoky využívajícími JavaScript – samozřejmě za předpokladu, že jste smířeni s omezeními, které s sebou přináší.

Dalším rozšířením, které stojí za zmínku, je rozšíření s názvem HTTPS Everywhere, jehož autorem je Electronic Frontier Foundation a které dokáže automaticky šifrovat připojení k většině navštěvovaných webů. Toto rozšíření oceníte, pokud budete chtít ostatním ve vaší síti zabránit odposlouchávání vašich aktivit týkajících se pohybu na webu. Rozšíření HTTPS Everywhere sice nedokáže utajit, které weby navštěvujete, ale dokáže před nepovolanými zraky zabezpečit data vyměňovaná mezi vámi a příslušným webem a skrýt i informace o konkrétních stránkách, které na daném webu navštívíte.

V současnosti není žádný internetový prohlížeč kompletní, pokud neobsahuje nástroj pro blokování reklam. Tento nástroj však neslouží pouze k tomu, aby znemožnil zobrazování často rušivých reklam. Každou chvíli se stává, že i jinak nezávadná stránka distribuuje malware právě přes některého poskytovatele reklamy. A právě nástroj pro blokování reklamy dokáže těmto hrozbám účinně čelit. Mezi dva nejpopulárnější nástroje pro blokování reklam v tomto směru patří AdBlock Plus a uBlock Origin (který je dostupný i pro Firefox).

Mimo těchto nástrojů slouží za zmínku i nástroj Privacy Badger, který představuje oblíbené řešení, které dokáže zastavit cookies pro sledování a další podoby online sledování uživatelů.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?