Hlavní navigace

Jak zvrátit náhodné přiblížení prohlížeče

20. 6. 2013

Sdílet

 Autor: (c) venimo - Fotolia.com
Náš následující tip je poměrně krátký, ale možná, že by někomu mohl pomoci ušetřit trochu nervů, a tak jej zveřejňujeme.

Pan Jarda nám napsal e-mail, ve kterém žádá o pomoc s velkým problémem se svým notebookem. Prostě se mu při používání touchpadu stalo, že se mu v prohlížeči najednou všechno zvětšilo: obrázky, text a dokonce i reklamy. Teď musí pan Jarda „scrollovat“ stránku nejen nahoru a dolů, ale i doleva a doprava.

Pan Jarda je samozřejmě vymyšlenou postavou, s jeho případem se ale denně potkávají miliony reálných uživatelů počítačů. Vítejte v „prokletí multidotykového touchpadu“. Většina vlastníků notebooků ví, že posunování prstu na touchpadu posunuje i kurzor. Na některých systémech je možné posunováním dvou prstů nahoru a dolů posunovat aktuální zobrazenou stránku.

Existuje ale ještě jedno „gesto“, které je velice jednoduché provést bezděčně až náhodně, a jeho výsledkem je zmatený výraz ve tváři jeho původce. Jde o pinch-zoom, v češtině (ač to příliš česky nezní) zoom sevřením. Funguje to tak, že jedete dvěma prsty proti sobě (jako byste chtěli někoho štípnout) a dokument nebo obsah prohlížeče se oddálí. Výsledek opačného procesu (oddálení dvou prstů od sebe) jse samozřejmě opačný.

Tato funkce může být užitečná – pokud o ní víte. Jestliže o ní nevíte a náhodně pohnete dvěma prsty ve „špatném směru“, najednou je všechno větší nebo menší a vy netušíte proč – ani jak to zvrátit.

Jednoduchá odpověď: jednorázový návrat je jednoduchý. Pro oddálení zoomu zmáčknete najednou klávesy Ctrl + mínus (to by na české klávesnici mělo být nalevo od pravého Shiftu), pro přiblížení zase Ctrl + plus (to je na stejné klávese jako číslo „1“ nad qwerty klávesnicí).

Jestliže byste se „pinch-zoomu“ rádi zbavili nadobro, pak běžte do menu Ovládací panely (ve Windows 7), tam zvolte skupinu Hardware a zvuk, a hned v první další podskupině Zařízení a tiskárny nalezněte Myš. Pak už záleží na typu vašeho touchpadu. My máme nejběžnější Synaptics, takže zde je rada jednoduchá: odškrtněte políčko u možnosti Zoom sevřením a klikněte na OK (nebo Použít, pokud chcete s nastaveními myši pracovat dále).

Pinch Zoom

CS24

Jestliže se vám po kliknutí na Myš objeví menu v angličtině, pak odškrtněte políčko u položky „Pinch-Zoom“ nebo „2-Finger Gestures“.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?