Hlavní navigace

Je čas konečně přejít na Windows 11?

5. 10. 2022

Sdílet

 Autor: Microsoft
Windows 11 jsou venku skoro rok a dočkaly se první pořádné aktualizace. Jestli jste s jejich instalací čekali, už nečekejte.

Microsoft sleduju už od osmdesátých let a byl jsem jedním z prvních, kdo měl možnost osahat si Windows 95, což je událost, které zčásti vděčím za svou kariéru analytika. 

Mám na tu dobu mnoho vzpomínek, včetně té, jak jsem systém instaloval do počítače mého šéfa a kompletně ho zavařil. Tak či tak, můj vztah s Windows se dá nazvat životním.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Stručné dějiny Windows

Je úsměvné, ale i trošku smutné, jak dnes Microsoft přistupuje k vydání nového operačního systému, ve srovnání s léty devadesátými. To byly časy v lecčem nejhorší, ale i nejlepší. Marketéři skvěle odváděli svou práci a lidé stáli na nový operační systém fronty. 

Horší to bylo s vývojem a s podporou a tak mnohdy docházelo k tomu, že beta verze systému byly lepší než ty oficiální a podpory se dovolávalo jen těžko, čímž byla sabotována práce marketingu.

V průběhu let Microsoft problémy s vývojem odladil a Windows 10 byly v době vydání takřka dokonalé. S Windows 11 to však už bylo zase o něco horší, tím spíš, že systém byl nabízen firmám v období pandemie, kdy mnozí byli odkázáni na práci z domova. 

V databázích ročně zpracováváme miliardy záznamů, říká v podcastu CIO Ochranného svazu autorského Miroslav Slavík Přečtěte si také:

V databázích ročně zpracováváme miliardy záznamů, říká v podcastu CIO Ochranného svazu autorského Miroslav Slavík

Ty, které se dokázaly vyhnout problémům, se však mohly těšit z lepšího zabezpečení, lepší podpory novějšího hardwaru a dalších benefitů vedoucích k tomu, že Jedenáctky představují značný progres ve zvýšení produktivity.

Cílené výhody

Po většinu existence Windows hnali jejich vývoj inženýři domnívající se, že vědí, po čem uživatelé touží, ale mající problémy plně realizovat své záměry. V důsledku toho mnohdy docházelo k tomu, že slibované funkce byly ze systému odstraněny ještě před jeho oficiálním vydáním. Ke změně došlo asi deset let nazpět, kdy produkty jako Microsoft Intune zajistily mnohem větší napojení na skutečné uživatelské problémy a schopnost vývojářů rychleji reagovat.

Jak se však dalo čekat, to také vedlo k zvýraznění důležitosti bezpečnostních funkcí vyjádřených například požadavkem na TPM, a v důsledku k tomu, že Windows jsou mnohem méně svolné ke kompromisům. Jejich nejnovější aktualizace nabízí například ochranu před phishingem s využitím Microsoft Defender SmartScreen, resepektive Windows Defender Application.

„Zuckerberg je manipulativní slizoun,“ tvrdí jeho vlastní umělá inteligence Přečtěte si také:

„Zuckerberg je manipulativní slizoun,“ tvrdí jeho vlastní umělá inteligence

Další nová funkce Smart App Control pro změnu ve firmách zamezuje zaměstnancům spouštět škodlivé aplikace. Windows Autopatch zase firmám zajistí bezproblémovou aktualizaci patchů, Microsoft Endpoint Manager pro změnu omezuje problémy způsobené chybovým softwarem či ovladači.

Funkce Update Compliance zajišťuje pravidelnou aktualizaci softwaru, která snižuje riziko, že se stane zdrojem malwaru a skrz Organizational Messages můžou IT správci informovat zaměstnance o problémech vyžadujících okamžitou pozornost. Obecně, bezproblémové používání Windows na pracovišti zajišťuje integrace Microsoft Store AppMicrosoft Intune a ti, co pracují často na dálku, ocení zase Windows Studio Effect pro lepší videohovory.

Změna fokusu

Kdysi dávno bylo vydání produktů jako Windows 95 motivováno méně potřebami trhu a více potřebou generovat zisk. Časy se ale změnily. Zisková motivace (uvážíme-li slabší vazby mezi tržbami a aktualizacemi) byla omezena a aktualizace jsou více navázané na zabezpečení, produktivitu a snazší správu. To vede k tomu, že aktualizace jsou méně diskrétními, protože krátkodobé nabourání pracovního procesu je nepochybně lepší než rozsáhlejší únik dat.

CS24

Možná je tedy načase pustit si do života Windows 11. Mějte však na paměti, že výhody budou úzce navázané na nové funkce vyžadující určitou změnu návyků a integraci s platnými IT stanovami, mají-li být vytěženy efektivně. A implementovat nástroje jako Microsoft Intune, abyste Windows 11 využili skutečně naplno, taky nebude od věci.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Osobně Windows 11 používám od jejich vydání, a i když mi trvalo zvyknout si na ně, Windows 10 dnes už nemůžu ani vidět. I kdyby nic jiného, v jejich prospěch mluví silné zabezpečení. Protože stejně jako v případě každého vydání zaměřeného na bezpečnost, odkládáním aktualizace zvyšujete potenciální riziko hrozby.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?