Hlavní navigace

Je vaše síť VPN bezpečná? Zkontrolujte případné trhliny! - 2.díl

17. 6. 2018

Sdílet

 Autor: © Carlos Caetano - Fotolia.com
Důvěryhodná virtuální privátní síť (VPN) je z hlediska zabezpečení a ochrany soukromí k nezaplacení, ovšem jen tehdy, pokud je správně nakonfigurována. V opačném případě se může stát, že až tak soukromá být nemusí.

Předcházející díl

 

Důvěryhodná virtuální privátní síť (VPN) představuje naprosto skvělý způsob, jak zabezpečit a jak ochránit své soukromí při pohybu na Internetu – a je přitom úplně jedno, zda se jedná například o připojení k domácí nebo k veřejné bezdrátové síti WIFi. Položme si ale otázku: Jak soukromá je naše aktivita při připojení přes VPN? Nebo jinak: Jak si můžete být jisti, že vaše připojení přes síť VPN skutečně funguje tak, jak má, resp. nedostávají se náhodou nějaké vaše údaje někam k někomu nepovolanému?

Podrobnější pohled – pokračování

Faktem je, že ne všechny testy se provádí automaticky. Například takový torrent test vyžaduje pro svůj běh malý soubor torrent (který se dá získat přes odkaz magnet) a který musíte spustit ještě předtím, než bude web IPLeak.net zjišťovat možné bezpečnostní trhliny.

Test geolokace je samozřejmě užitečný také, nicméně zabezpečení uchovávání vašeho umístění je velmi snadné. Jednoduše žádnému webu nepovolíte při používání VPN používání vaší polohy. Tento zákaz se dá nastavit dvěma způsoby. První způsob spočívá v tom, že si nastavíte svůj internetový prohlížeč, například FIrefox, jako prohlížeč, který budete používat pouze pro pohyb na Internetu přes VPN. Následně v tomto internetovém prohlížeči zakážete dotazy na zjišťování polohy. Nebo můžete použít v internetovém prohlížeči rozšíření, které webům, které vyžadují informaci o aktuální poloze, podvrhne nějaký falešný údaj o poloze.

Nejpravděpodobnějším viníkem úniku údajů však je služba DNS. Aby se váš počítač mohl připojit k požadovanému webu, musí váš počítač nejprve kontaktovat servery DNS, které zajistí překlad názvu webu na IP adresu. Počítače obvykle automaticky používají servery DNS vašeho poskytovatele připojení k Internetu. Problém je však v tom, že pokud používáte VPN a službu DNS, přes kterou unikají informace – to vše v režii vašeho poskytovatele připojení k Internetu, odhalíte o sobě tolik informací, že vás může prakticky kdokoliv sledovat prakticky v reálném čase. A toto všechno je důvodem k tomu, proč služby VPN často posílají dotazy svých zákazníků na servery DNS, které nejsou připojeny k jejich poskytovatelům připojení k Internetu.

Ještě podrobnější pohled

Web IPLeak.net skutečně skvělý, ale možná by to chtělo ještě nějaký jiný nástroj, který by nám rovněž dokázal zjistit, zda skutečně se pohybujeme na Internetu přes VPN anonymně – třeba jen tak pro jistotu. Další kontrola zaměřená na únik dat přes DNS vede na web DNSLeakTest.com, kde použijte tlačítko Extended test. Tento test sice nějakou chvíli trvá, ale výsledky skutečně stojí za to, protože ve výstupu uvidíte i uniklá data a údaje, které web IPLeak nezachytí.

Stránka webu DNSLeakTest.com

Pokud však vidíte servery DNS vašeho poskytovatele VPN, a nikoliv vašeho poskytovatele připojení k Internetu, pak si můžete být takřka stoprocentně jisti, že vám žádná citlivá data neunikají.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?