Hlavní navigace

Jednoduchá řešení pro nejběžnější problémy s notebooky - 5.díl

26. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Problémy s notebookem? Jednoduše se řiďte našimi návody a bude po problémech!

Předcházející díl

 

Nežijeme ani nepracujeme v právě přívětivém světě, zejména co se týče elektroniky, kterou každodenně používáme. Platí to třeba i pro naše notebooky, které takřka každý den čeká nějaký ten nepříjemný zážitek v podobě ne právě šetrného zacházení. I když se maximálně snažíme, abychom s elektronikou zacházeli co možná nejšetrněji, stoprocentně se nevyhneme tomu, abychom náš notebook něčím nepolili, aby nám neupadl, popřípadě aby se nestalo ještě něco daleko horšího.

Problém: Prasklý nebo odlomený kus krytu notebooku (pokračování)

Cena: 300 Kč

Čas potřebný pro opravu: 2 až 3 hodiny (20 minut příprava opravu, 5 minut pro umístění a vytvarování tmelu, 1 až 2 hodiny vytvrzení tmelu, 10 minut pískování, 30 minut malování a vysoušení)

Potřebný materiál: Epoxidový tmel, smirkový papír, žiletka, popisovač nebo emailová barva, ochranné rukavice (volitelně)

 

Zkuste z tmelu vyválet dlouhý váleček, který následně několikrát přes sebe přehněte. Po několika minutách tak budete mít připraven tmel v jedné barvě (bílé nebo šedé).

Možná si budete připadat trochu jako dítě, které si hraje s modelínou a v podstatě budete mít pravdu, protože tmel y měl mít skutečně konzistenci plastelíny, což je podoba, která je pro opravu poškození krytu notebooku ideální. Tměl pevně nacpěte do otvoru v krytu notebooku a pomocí prstu nebo žiletky upravte tvar tak, aby odpovídal obrysům krytu notebooku. Po zakrytí poškozené oblasti kytu vezměte do ruky žiletku nebo rubovou stranu pravítka a jejich plochou stlačte vyčnívající povrch tak, abyste jej zarovnali. Nezapomeňte veškerý přebytečný tmel z krytu notebooku papírovým ubrouskem odstranit ještě předtím, než vám zaschne.

Až dosáhnete takového výsledku, který se vám zamlouvá, pak na hodinku nebo dvě běžte dělat něco jiného – je totiž potřeba, aby tmel řádně vytvrdnul. Po vytvrzení pak bude vytmelená část krytu notebooku tak pevné jako samotný kryt.

Tady bychom mohli s opravou skončit a využít zkušenosti s touto poměrně běžnou opravou notebooku třeba jako vděčný námět ke konverzaci při dlouhých služebních cestách. Dá se ovšem udělat ještě víc. Konkrétně mám na mysli vyhlazení tmelu smirkovým papírem, a to nejprve smirkovým papírem o zrnitosti 150, následně smirkovým papírem o zrnitosti 220. Finální úprava se pak provede navlhčeným smirkovým papírem zrnitosti 2 000, čímž se odstraní veškeré povrchové škrábance.

Ještě je tu jeden problém, a to barva. Ta samozřejmě povětšinou neodpovídá. Pokud se jedná o drobnou opravu, pak zkuste tmel přebarvit popisovačem. V mém případě jsem použil emailovou barvu používanou v leteckém modelářství na barvení modelů letadel v ceně okolo 50 Kč za drobnou plechovku. Po zaschnutí barvy pak je celý postup opravy u konce a opravované místo poznáte pouze při pohledu zblízka.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?