Hlavní navigace

Jednotka pro obnovení ve W10: je třeba ji upgradovat? A kdy?

7. 1. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Nejedná se o zálohu, ale o preventivní nástroj, který může vašemu počítači doslova zachránit život.

 

Možná již máte také vytvořenu jednotku pro obnovení ve Windows. Napadlo vás někdy, jestli je třeba ji někdy aktualizovat, resp. obsahuje tato jednotka nějaké informace, které by mohly časem zastarat? Obrátili jsme se na Microsoft a pokusili jsme se zjistit, jak se vlastně věci mají.

Operační systémy Windows 8 a Windows 10 mají v sobě integrován nástroj pro vytvoření záchranného disku označovaného také jako jednotka pro obnovení

Ze všeho nejdříve je třeba si ujasnit, čím vlastně taková jednotka pro obnovení vůbec je. Nejedná se totiž ani o bitovou kopii vaší instalace operačního systému, ani o úplnou zálohu vašeho počítače. Podle Microsoftu obsahuje jednotka pro obnovení vytvořená uživatelem ve Windows 10 spustitelné (zaveditelné) prostředí pro obnovení operačního systému obsahující také i následující součásti:

soutez_casestudy

  • Úložiště komponent Windows
  • Nainstalované ovladače
  • Zálohu předinstalovaných aplikací Windows
  • Balíčky pro zprovoznění obsahující předem nainstalované úpravy (nacházejí se v C:\Recovery\Customizations)
  • Konfigurační soubor XML a skripty pro resetování konfigurace pomocí funkce push-button reset (nachází se v C:\Recovery\OEM)

Z toho vyplývá, že vše, co tato jednotka pro obnovení dokáže, je obnovení poškozené instalace operačního systému Windows, a to buď opravou spouštěcích souborů, nebo obnovou samotného operačního systému, a to v případě, pokud by jej nebylo možné zavést. Jednotka pro obnovení neobsahuje žádné z vámi vytvořených souborů, proto byste svoje data měli mít vždy zálohovaná. Je to další případ toho, jak je výhodné mít svoje data umístěna odděleně od operačního systému.

Pokud si chcete vytvořit úplnou zálohu operačního systému, budete si muset vytvořit buď klon systémového diskového oddílu na jiný disk, nebo si vytvořit bitovou kopii diskového oddílu do souboru. A pokud se tedy vrátíme k dotazu z nadpisu tohoto článku, pak odpověď zní, že již vytvořenou jednotku pro obnovení není třeba nijak aktualizovat.

Byl pro vás článek přínosný?