Hlavní navigace

Již brzy: Fotoaparáty, které nikdy nepřestanou fotit

29. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Albachiaraa - Fotolia.com
Budoucnost fotografie je v konstantním zachycování snímků, které zaznamená celý váš život.

Ještě před jedním stoletím byly fotografie poměrně vzácnou a drahou záležitostí. O jejich pořízení se museli postarat profesionálové a když už jste nějaký snímek získali do svého vlastnictví, zasloužil si velmi jemné zacházení. Postupem času se však fotografování stalo naprosto běžnou součástí našeho života, takže už jen málokdo si dokáže představit, jakým směrem by se tato technologie mohla vyvíjet. Podle některých názorů je budoucnost fotografie v nepřetržitém pořizování snímků.

Co je tak skvělého na fotoaparátu, co nikdy nepřestane fotit? Konstantní fotografování má jednu výhodu i jednu nevýhodu. Výhodou je fakt, že s větším počtem snímků se zvyšuje pravděpodobnost, že se vám podaří zachytit nečekané a výjimečné fotky. Tímto pravidlem se ostatně řídí profesionální fotografové, kteří vědí, že zachycením 500 snímků místo pouhých pěti rostou jejich šance na získání opravdu skvělé fotografie. Nevýhodou je čas potřebný na zpracování pořízených dat. Ve správě velkého množství fotografií technologie zatím zaostává, ale i tuto oblast se snad jednou podaří vyřešit. Zatím se podívejte na seznam několika produktů a projektů zabývajících s konstantním záznamem obrazu.

Autographer
Společnost Oxford Metrics Group chce příští měsíc uvést na trh fotoaparát za 650 dolarů nazvaný Autographer. Zařízení je určeno k nošení na krku a samo se rozhoduje, kdy pořídí snímek. Tato rozhodnutí přitom dělá na základě několika různých faktorů - zrychlení, směru, teploty, vzdálenosti a světelných podmínek. Pokud tedy například sedíte a scenérie se nemění, žádný snímek se nepořídí. Jakmile ale vstanete, zařízení začne opět pracovat. Fotoaparát bude opatřen objektivem blízkým rybímu oku (asi 136 stupňů), takže dokáže zachytit vizuální informace bez jakéhokoliv míření či polohování.

Memoto
Podobným produktem je Memoto, jehož vývoj je financován prostřednictvím crowdfundingové služby Kickstarter. Jde o malé, povětrnostním podmínkám odolné připínací zařízení, které je nastaveno tak, že každých 30 sekund pořídí jeden snímek. K takto zachyceným fotografiím navíc přidá informaci o aktuální poloze GPS. Fotoaparát nemá žádná tlačítka a k jeho dobíjení dochází po připojení k PC, přes které jsou všechny pořízení snímky nahrány do cloudového úložiště Memoto. Vzhledem k nevalné kvalitě těchto fotografií funguje zařízení spíše jako osobní fotografická paměť.

Looxcie HD
Velmi tenké zařízení Looxcie HD na první pohled připomíná kamery, jaké mají ke svým helmám připevněné extrémní sportovci. Jde o velmi šikovné zařízení, které zvládne například živý streaming videa na Facebook a jiné služby. Po stisknutí tlačítka navíc zvládne nepřetržitý záznam obrazu po dobu až pěti hodin a takto pořízené video pak může také velmi rychle odstranit. Veškerý obsah je opět nahráván na cloudové úložiště. Kameru tak mohou použít například řidiči k zachycení dění na vozovce.

DriveMate Rec a DailyRoads Voyager
Pokud si kvůli konstantnímu záznamu dění kolem vás nechcete hned pořizovat nové zařízení, využijte některé z aplikací pro chytré telefony. Pro řidiče jsou tu například DriveMate Rec pro iOS a DailyRoads Voyager pro Android. Podobně jako Looxcie HD tyto aplikace určitou dobu pořizují záznam, který je po využití dostupné kapacity smazán a jede se od začátku.

Byl pro vás článek přínosný?